Przepis i sposób przygotowania na: deser jogurtowy o smaku titamisu z pomarańczą
Kawę rozpuścić w małej ilości gorącej wody.
Do jogurtu greckiego o temperaturze pokojowej wlać kawę, likier amaretto, rozpuszczoną żelatynę i dokładnie połączyć mikserem lub w blenderze. Dodać cukier np waniliowy lub słodzik do smaku. Wlać do miski wyłożonej folią spożywczą. Na wierzchu ułożyć ciasteczka amaretti spodem czyli płaską stroną do góry. Przykryć pokrywką i wstawić do lodówki do stężenia.
Pomarańczę umyć i obrać ze skórki, za pomocą noża z piłką obrać z białej błonki i pokroić na cienkie plastry.
Deser po wyjęciu z lodówki wyjąć na talerz do góry nogami, zdjąć folię. Na wierzchu ułożyć plastry pomarańczy, w miejscach pomiędzy ułożyć listki świeżej melisy lub mięty. Kroi się dobrze nożem z piłką.
Gotowe, smacznego.