Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser jogurtowo-wiśniowy

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Dzisiaj przygotowałam deser biało-czerwony czyli jogurtowo-wiśniowy, aby tak kibicować naszym przy takim właśnie deserku. Deserek był bardzo smaczny i pożywny.

Składniki:

Składniki na mus wiśniowy:

wiśnie 400 gramów
cukier 4 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki

Masa jogurtowa:

jogurt grecki 400 gramów
cukier puder 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
woda gorąca 50 mililitrów

Dodatkowo:

mięta liście 6 liści
wiśnie 15 sztuk

Porada

Czas przygotowania około godziny + czas chłodzenia.

Przepis i sposób przygotowania na: Deser jogurtowo-wiśniowy

Mus wiśniowy: Wiśnie po opłukaniu i odsączeniu wydrylować z pestek. Następnie przełożyć do garnka, dodać cukier i gotować na małym ogniu aż owoce puszczą sok i się nieco rozgotują.(można zmiksować, ale ja nie miksowałam). Zdjąć z ognia i do gorących owoców dodać żelatynę mieszając do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.

Masa jogurtowa: Jogurt naturalny przełożyć do wyższego naczynia, dodać cukier puder i zmiksować, następnie połączyć z rozpuszczoną letnią żelatyną. Do przygotowanych pucharków włożyć porcję musu wiśniowego, odstawić do lekkiego stężenia po czym nałożyć masę jogurtową, tak aby wyszły na pucharkach "mazy". Pucharki wkładamy do lodówki, aby masa całkowicie stężała. Nakładamy ponownie mus wiśniowy, ponownie odkładamy do stężenia i nakładamy masę jogurtową. Po całkowitym stężeniu deserki polewamy delikatnie sokiem z wiśni (leciutko z góry poruszać). Udekorować listkami mięty oraz wiśniami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.07.2018 23:09
Smaczny deser.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak