Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser jaglany z mango, marakują i granolą

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Krem z kaszy jaglanej o smaku mango, przekładany pulpą z mango i marakui oraz dodatkiem kakaowej granoli jaglanej to pomysł na pyszny i pożywny deser. To połączenie świetnie sprawdzi się także jako śniadanie, które możemy przygotować w słoiczku i zabrać ze sobą do pracy.

Składniki:

KREM JAGLANY

kasza jaglana 0.5 szklanki
mleko 1 szklanka
pulpa z mango 200 gramów
sól 1 szczypta

DODATKI

granola 150 gramów
pulpa z mango 200 gramów
pulpa z marakui 50 gramów
listki mięty 1 gałązka

Porada

Osoby nie będące na diecie bezglutenowej, do przygotowania deseru mogą użyć dowolnej, ulubionej granoli.

Przepis i sposób przygotowania na: Deser jaglany z mango, marakują i granolą

KROK 1. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy, a następnie gotujemy w mleku z dodatkiem szczypty soli. Gotujemy ją na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby uniknąć przypalenia. Tuż przed wchłonięciem całego mleka, ściągamy ją z palnika i zostawiamy pod przykryciem, aby doszła. Kaszę studzimy.

KROK 2. Do ostudzonej kaszy dodajemy pulpę z mango i miksujemy wszystko na gładki mus. Na dno szklanek lub pucharków wykładamy część jaglanego musu, następnie pulpę z mango, granolę jaglaną i drugą część jaglanego musu. Na wierzch wykładamy pulpę z marakui wymieszaną z 2 łyżkami pulpy z mango i dekorujemy deser świeżą miętą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak