Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser jaglany Rafaello

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kasza jaglana 3/4 szklanki
mleko 1 i 3/4 szklanki
olej kokosowy 1 łyżeczka
ksylitol 5 łyżeczek
wiórki kokosowe 5 łyżeczek
płatki migdałowe 2,5 łyżki
sól 0,5 łyżeczki
aromat migdałowy kilka kropel

Przepis i sposób przygotowania na: Deser jaglany Rafaello

1. Kaszę jaglaną płuczemy najpierw w gorącej wodzie, a następnie w zimnej do momentu aż woda będzie czysta.

Następnie 3/4 szklanki kaszy gotujemy w 3/4 szklanki mleka i szklance wody z dodatkiem łyżeczki oleju kokosowego, około 0,5 łyżeczki soli i kilkoma kroplami aromatu migdałowego.

Gdy kasza się ugotuje dodajemy do niej 3 łyżeczki wiórków kokosowych i łyżkę płatków migdałowych, mieszamy, przykrywamy i czekamy chwilę aby "doszła" i nabrała aromatów dodanych składników.

2. Gdy kasza lekko ostygnie dodajemy do niej 1 szklankę mleka oraz dosładzamy cukrem brzozowym - wszystko miksujemy za pomocą blendera na jednolitą i gładką masę.

Następnie do powstałej masy dodajemy kolejną łyżkę rozdrobnionych w dłoniach płatków migdałowych i 2 łyżeczki wiórków kokosowych. Masy już nie miksujemy, tylko mieszamy łyżką, aby wyczuwalne były kawałki kokosa i migdałów.

Gotową masę przekładamy do miseczek, posypujemy kokosem oraz płatkami migdałowymi i schładzamy w lodówce.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 07.12.2014 20:49
Pyszne ciasto.
Kejti 10.09.2014 08:14
Ciekawy deserek :-)
cris04 09.09.2014 23:32
Pyszny i zdrowy deser!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak