Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser galaretkowy z masą budyniową

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

galaretka agrestowa 1 szt
budyń śmietankowy 1 szt
mleko 250 ml
masło 50 g
śmietana kremówka 400 ml
cukier puder 4 łyżki
kakao 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Deser galaretkowy z masą budyniową

Kroki postępowania

1
Galaretkę rozpuszczamy w 350 ml wrzątku i rozlewamy do czterech pucharków lub miseczek do deserów. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Krok 1 - Deser galaretkowy z masą budyniową foto
2
W rondelku zagotowujemy 200 ml mleka, w pozostałych 50 ml rozpuszczamy budyń (z cukrem).

Wlewamy na mleko energicznie mieszając i gotujemy na wolnym ogniu przez chwilę. Zostawiamy do przestygnięcia, następnie dodajemy masło i ucieramy na puszysty krem.
Krok 2 - Deser galaretkowy z masą budyniową foto
3
Krem budyniowy wykładamy na stężałe galaretki i ponownie wstawiamy do lodówki.
Krok 3 - Deser galaretkowy z masą budyniową foto
4
W tym czasie ubijamy śmietanę z cukrem pudrem na sztywno.
Krok 4 - Deser galaretkowy z masą budyniową foto
5
Przekładamy ją do rękawa cukierniczego i wykładamy na wierzchu deseru tworząc różne wzorki.

Na sam koniec całość posypujemy kakao i desery są już gotowe do podania.
Krok 5 - Deser galaretkowy z masą budyniową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata92 24.01.2016 13:46
Wyśmienity deser :)
gusia1000 24.01.2016 13:25
Prosto, tanio, smacznie, szybko.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak