Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser galaretkowo- jogurtowy

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Deser ten przygotowałam dla męża z okazji jego święta andrzejkowego. Deser bardzo prosty w przygotowaniu, smaczny i lekki. Do galaretki dodałam truskawki z syropu, a syrop wykorzystałam do rozpuszczenia galaretek.

Składniki:

galaretka wiśniowa 1 opakowanie
woda gorąca 400 mililitrów
galaretka truskawkowa 2 opakowania
woda gorąca 600 mililitrów
truskawki 1 puszka
jogurt grecki 400 mililitrów
śmietana kremówka 200 mililitrów
cukier puder 2 łyżki
żelatyna deserowa 8 łyżek
galaretka cytrynowa 5 łyżek
woda gorąca 600 mililitrów

Porada

Czas przygotowania + czas chłodzenia.

Przepis i sposób przygotowania na: Deser galaretkowo- jogurtowy

Serduszka:
Galaretkę wiśniową rozpuścić w 400 ml, przegotowanej gorącej wody.
Dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, następnie przelać do leciutko natłuszczonych foremek serduszka i włożyć do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.

Truskawki odsączyć z syropu na sitku.

Syrop (200 ml) przelać do garnka dolać 600 ml wody i doprowadzić do zagotowania. Po zagotowaniu wyłączyć i wsypać 2 galaretki truskawkowe, dokładnie rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia.

Do prostokątnej foremki lekko natłuszczonej włożyć truskawki, wlać rozpuszczoną galaretkę i włożyć na parę godzin do lodówki do stężenia.

Zagotować 600 ml wody, po zagotowaniu wyłączyć wsypać 8 łyżek żelatyny i 5 łyżek galaretki cytrynowe, mieszać tak długo aż żelatyna i galaretka się całkowicie rozpuszczą

Śmietanę kremówkę ubić ręczną trzepaczką dodając cukier puder, połączyć z jogurtem greckim.
Do masy jogurtowej stopniowo dodawać letnią żelatynę cały czas mieszając trzepaczką.
Tak przygotowaną masę jogurtową wlać na stężoną galaretkę i ponownie włożyć do lodówki.
Gdy masa jogurtowa będzie prawie stężałą ułożyć na niej serduszka galaretkowe i ponownie włożyć do lodówki.

Po stężeniu deser pokroić na kawałki według serduszek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 20:22
Dobre.
Bożena Matuszczyk 06.12.2018 07:40
Masz racje ;)
Basiliana 05.12.2018 13:06
Deser bardzo ładnie się prezentuje, te serduszka dodają mu uroku. Bardzo dobry pomysł na coś słodkiego, a przy tym lekkiego.
Bożena Matuszczyk 04.12.2018 10:45
Dziękuję od serca dla serca;)
bietka 03.12.2018 13:49
Bożenko Twój mąż dostał nie dość , że piękny to to tego jeszcze bardzo smaczny deser :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak