Deser-domowe ptasie mleczko.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śmietana kremowa 30%

    1 szklanka
  • białko

    2 sztuki
  • cukier puder

    do smaku
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżki
  • czekolada mleczna

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


1.Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem do smaku.
2. Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo pod koniec ubijania cukier waniliowy.
3. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody, ostudzić.
4. Do śmietany dodać żelatynę i ubite białka, dokładnie wymieszać.
5. Foremkę wyłożyć folią aluminiową lub spożywczą.Wyłożyć przygotowaną masę i włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
6. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej,trochę przestudzić.Stężone ptasie mleczko wyjąć z formy ,pokroić i polać rozpuszczoną czekoladą.Odstawić do lodówki aby czekolada zastygła.
Babeczka35
Jeżeli do masy dodamy trochę soku z cytryny, to będziemy mieli cytrynowy smak.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (25)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 15.03.2016 07:29
Zapewniam, że pycha:))
gosia56 13.03.2016 09:54
na pewno pycha;)
Babeczka35 09.03.2016 16:26
Dziękuję:)
Mniam 09.03.2016 11:04
Smaczny i lekki deserek :)
Babeczka35 09.03.2016 07:46
Dziękuję i polecam zrobić:)
paulina2157 09.03.2016 07:42
na śmietanie takiego mleczka jeszcze nie robiłam
ice cubes 08.03.2016 22:37
Z chęcią spróbowałoby się takiego deseru :)
Barbara13 08.03.2016 21:33
jak dla mnie super deserek
wwwiolka 08.03.2016 21:26
Bardzo fajny przepis.
as28 08.03.2016 21:18
mniam mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat