Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
na blaty
-
orzechy włoskie
100 g -
białko
100 g -
cukier
80 g
na krem
-
śmietana kremowa 36%
200 g -
czekolada mleczna
150 g
wiśnie
-
wiśnie bez pestek
300 g -
cukier
50 g -
likier amaretto
50 g
Przepis i sposób przygotowania Deser czkoladowy z wiśniami na orzechowych blatach
2. Śmietanę kremówkę ubijamy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i smarujemy nią cienko tylko wierzchnie blaty. Pozostałą czekoladę mieszamy ze śmietaną.
3. Na suchą patelnie wsypujemy cukier i czekamy aż się rozpuści i skarmelizuje, wtedy dodajemy wiśnie i smażymy, aż puszczą sok. Dodajemy likier.
4. Blaty rozkładamy na talerzach, następnie nakładamy krem czekoladowy (przy użyciu rękawa z ozdobną końcówką), przykrywamy kolejnym blatem i powtarzamy czynność. Na koniec przykrywamy blatem posmarowanym czekoladą. Na wierzchu układamy wiśnie.
Do deseru najlepiej sprawdzą się wiśnie mrożone.![]()
Komentarze (27)
Załaduj więcej komentarzy (17)