Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser czekoladowy z koniakiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

koniak 1 kieliszek
czekolada gorzka 200 g
śmietana 30% 250 ml
żółtko jajek 4
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Deser czekoladowy z koniakiem

Bardzo prosty i przepyszny deser czekoladowy z koniakiem, na zdjęciu w wersji z biszkoptem czekoladowo-migdałowym (pozostałość po poprzednim cieście :) ). Można go serwować z bitą śmietaną, migdałami, świetnie smakuje jako dodatek do lodów :)!

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. W międzyczasie ucieramy żółtka z cukrem pudrem na puszystą, jednolitą masę. Śmietanę ubijamy na sztywno. Roztopioną na gładką masę czekoladę dodajemy do żółtek, następnie bardzo powoli dodajemy ubitą śmietanę. Gdy masa będzie jednolita, dolewamy koniak. Przekładamy przygotowaną masę do pucharków (albo szklanek- kto co ma do dyspozycji ;) i dekorujemy według uznania. Deser odstawiamy na noc do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dwa pokoje z kuchnią 23.01.2014 13:55
rewelacyjny deserek 18+ :)
frodo 20.01.2014 20:19
pyyyycha musi być :)
miroslawa 17.01.2014 14:14
bardzo kuszące
Romanowka 17.01.2014 12:39
Mocny smak, rewelacyjny deser!
wwwiolka 17.01.2014 11:55
Na pewno zrobię.
czekoladka_m 17.01.2014 11:34
pysznie wygląda;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak