Przepis i sposób przygotowania na: Deser czekoladowy z kaszy jaglanej
W międzyczasie daktyle z migdałami zalać wrzątkiem i moczyć przez około 15 minut.
Następnie migdały należy obrać ze skórki i zblendować z daktylami oraz kaszą jaglaną do uzyskania jednolitej konsystencji.
W garnuszku rozgrzać tłuszcz i roztopić w nim czekoladę.
(Uważać, aby się nie przypaliła.)
Czekoladę połączyć z resztą składników.
Deser przełożyć do pucharków.
Można go podawać z ulubionymi owocami, bitą śmietaną lub posypany wiórkami kokosowymi.
(*) Do garnuszka z 3/4 szklanki osolonego wrzątku wsypać kaszę - uprzednio kilkakrotnie przepłukaną pod bieżącą wodą.
Kaszę gotować na malutkim ogniu przez mniej więcej 15 minut, a następnie pozostawić na 10 minut, aby doszła.
(Woda powinna całkowicie wsiąknąć w kaszę.)