Deser czekoladowy z kaszy jaglanej

Deser czekoladowy z kaszy jaglanej

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza jaglana

    50-60 gram
  • daktyle

    4 sztuki
  • migdały

    1 garść
  • czekolada gorzka

    50 gram
  • olej kokosowy

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę jaglaną należy ugotować (*) i pozostawić do ostudzenia.
W międzyczasie daktyle z migdałami zalać wrzątkiem i moczyć przez około 15 minut.
Następnie migdały należy obrać ze skórki i zblendować z daktylami oraz kaszą jaglaną do uzyskania jednolitej konsystencji.
W garnuszku rozgrzać tłuszcz i roztopić w nim czekoladę.
(Uważać, aby się nie przypaliła.)
Czekoladę połączyć z resztą składników.
Deser przełożyć do pucharków.
Można go podawać z ulubionymi owocami, bitą śmietaną lub posypany wiórkami kokosowymi.

(*) Do garnuszka z 3/4 szklanki osolonego wrzątku wsypać kaszę - uprzednio kilkakrotnie przepłukaną pod bieżącą wodą.
Kaszę gotować na malutkim ogniu przez mniej więcej 15 minut, a następnie pozostawić na 10 minut, aby doszła.
(Woda powinna całkowicie wsiąknąć w kaszę.)
Diana Rusiłowicz
Deser jest pyszny, mocno czekoladowy i nikomu nie przyszłoby na myśl, że jego podstawą jest kasza jaglana.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

05.06.2018 19:08
dobry deser.

bietka

12.03.2018 18:13
Smaczny deserek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat