Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser czekoladowy z kaszy jaglanej

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza jaglana 50-60 gram
daktyle 4 sztuki
migdały 1 garść
czekolada gorzka 50 gram
olej kokosowy 3 łyżki

Porada

Deser jest pyszny, mocno czekoladowy i nikomu nie przyszłoby na myśl, że jego podstawą jest kasza jaglana.

Przepis i sposób przygotowania na: Deser czekoladowy z kaszy jaglanej

Kaszę jaglaną należy ugotować (*) i pozostawić do ostudzenia.
W międzyczasie daktyle z migdałami zalać wrzątkiem i moczyć przez około 15 minut.
Następnie migdały należy obrać ze skórki i zblendować z daktylami oraz kaszą jaglaną do uzyskania jednolitej konsystencji.
W garnuszku rozgrzać tłuszcz i roztopić w nim czekoladę.
(Uważać, aby się nie przypaliła.)
Czekoladę połączyć z resztą składników.
Deser przełożyć do pucharków.
Można go podawać z ulubionymi owocami, bitą śmietaną lub posypany wiórkami kokosowymi.

(*) Do garnuszka z 3/4 szklanki osolonego wrzątku wsypać kaszę - uprzednio kilkakrotnie przepłukaną pod bieżącą wodą.
Kaszę gotować na malutkim ogniu przez mniej więcej 15 minut, a następnie pozostawić na 10 minut, aby doszła.
(Woda powinna całkowicie wsiąknąć w kaszę.)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 19:08
dobry deser.
bietka 12.03.2018 18:13
Smaczny deserek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak