Deser cytrynowo-bananowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Przepis na pyszny, orzeźwiający i prosty w przygotowaniu deser, którym jest połączenie cytrynowej galaretki, bananowo-cytrynowego kremu mascarpone oraz bitej śmietany. Słodka chwila zapomnienia dla małych i dużych smakoszy :)

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • galaretka cytrynowa

    1 opakowanie
  • śmietana kremówka

    100 gramów
  • serek mascarpone

    130 gramów
  • banan

    1 sztuka
  • ksylitol

    1 łyżka
  • skórka cytrynowa

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    2 łyżki

Do dekoracji:

  • mięta

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Ostudzoną przelewamy do szklanek i ustawiamy je pod kątem w lodówce do całkowitego stężenia.

Serek mascarpone miksujemy z bananem na jednolitą masę. Śmietankę ubijamy do momentu, aż stanie się puszysta, a pod koniec dodajemy do niej ksylitol. 1/3 śmietanki odkładamy do dekoracji, a pozostałą część łączymy z masą bananowo-serową. Dodajemy także sok z cytryny oraz skórkę cytrynową i dokładnie mieszamy.

Powstały krem układamy na stężałej galaretce. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną, skórką cytrynową i listkiem świeżej mięty. Życzę smacznego! :)

Futka
Ksylitol możemy zastąpić także zwykłym cukrem lub miodem. Jeśli lubimy bardzo słodkie desery to krem możemy dodatkowo dosłodzić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat