Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser cytrynowo-bananowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na pyszny, orzeźwiający i prosty w przygotowaniu deser, którym jest połączenie cytrynowej galaretki, bananowo-cytrynowego kremu mascarpone oraz bitej śmietany. Słodka chwila zapomnienia dla małych i dużych smakoszy :)

Składniki:

Składniki:

galaretka cytrynowa 1 opakowanie
śmietana kremówka 100 gramów
serek mascarpone 130 gramów
banan 1 sztuka
ksylitol 1 łyżka
skórka cytrynowa 1 łyżka
sok z cytryny 2 łyżki

Do dekoracji:

mięta

Porada

Ksylitol możemy zastąpić także zwykłym cukrem lub miodem. Jeśli lubimy bardzo słodkie desery to krem możemy dodatkowo dosłodzić.

Przepis i sposób przygotowania na: Deser cytrynowo-bananowy

Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Ostudzoną przelewamy do szklanek i ustawiamy je pod kątem w lodówce do całkowitego stężenia.

Serek mascarpone miksujemy z bananem na jednolitą masę. Śmietankę ubijamy do momentu, aż stanie się puszysta, a pod koniec dodajemy do niej ksylitol. 1/3 śmietanki odkładamy do dekoracji, a pozostałą część łączymy z masą bananowo-serową. Dodajemy także sok z cytryny oraz skórkę cytrynową i dokładnie mieszamy.

Powstały krem układamy na stężałej galaretce. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną, skórką cytrynową i listkiem świeżej mięty. Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak