Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser budyniowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 3,2% 2,5 szklanki
cukier waniliowy 64 g
jajko 2 sztuki
mąka tortowa 1 czubata łyżka
owoce wg uznania
śmietana kremówka 1/2 szklanki
cukier puder 1 łyżka
kakao 1 czubata łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Deser budyniowy

Kroki postępowania

1
* Użyłam jeszcze 4 małe bezy.
2 szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym. Resztę mleka dokładnie roztrzepać z mąką, dodać do tego rozbełtane jajka i dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Deser budyniowy foto
2
Masę jajeczną powoli wlewać do gotującego się mleka i cały czas mieszać. Gotować na małym ogniu ok. 3 minuty, nie przerywając mieszania.
Krok 2 - Deser budyniowy foto
3
Budyń przestudzić, rozłożyć do 4 szklaneczek.
Krok 3 - Deser budyniowy foto
4
Na budyniu rozłożyć dowolne owoce (ja użyłam jabłek z kompotu z miętą).
Krok 4 - Deser budyniowy foto
5
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać do niej cukier puder i kakao.
Krok 5 - Deser budyniowy foto
6
Kakaową bitą śmietanę rozłożyć na owocach. Na wierzchu rozłożyć bezy. Podawać od razu po przygotowaniu.
Krok 6 - Deser budyniowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasiaw 24.04.2014 13:21
lubię budyń - pycha
Sylwia26 24.04.2014 12:44
apetycznie wygląda
patryska76 24.04.2014 11:47
Apetyczny te deser ;-)
Wafelek2601 24.04.2014 11:43
Wygląda przepysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak