Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser bananowy w sosie kajmakowym - na gorąco

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

chałka 3 kromki
masło 3 łyżki
cukierki krówki 200 g
mleko skondensowane 150 ml
Cynamon mielony Prymat
ekstrakt waniliowy
rum
banan 2-3 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Deser bananowy w sosie kajmakowym - na gorąco

Cukierki pokroić w mniejsze kawałki, włożyć do miseczki, którą ustawić na garnku z gotującą wodą - podlać kilkoma łyżkami skondensowanego niesłodzonego mleka, dodać łyżkę masła - ogrzewać, stale mieszając, aż całość się rozpuści i utworzy płynną jednolitą masę.
Do rozpuszczonych krówek dolać rum i esencję waniliową do smaku, wymieszać i rozprowadzić resztą mleka.

Chałkę pokroić w dość grube kromki, opiec w tosterze, ostudzić, pokroić w kostkę.
Banany pokroić w plasterki i usmażyć na maśle, dodając pod koniec smażenia grzanki - wymieszać ostrożnie.
Całość polać gorącym sosem.

Podawać samodzielnie lub jako dodatek do lodów.

Cynamonem można posypać całość przed podaniem lub dodać go do bananów z masłem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 19.04.2013 15:24
wow! rewelacja!
pierniczkowo 19.04.2013 12:49
sądząc po składnikach musi być pyszny:)
Lampencjo 18.04.2013 11:15
to musi być pyszne
dodi 18.04.2013 10:17
smakowite to
bogusia19 18.04.2013 10:05
same pyszności
AZgotuj 18.04.2013 09:57
Bardzo sycące, ale bardzo pyszne:)
Paolcia 18.04.2013 09:50
luuubie to
iwi 18.04.2013 09:23
Niebiański deserek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak