Deser bananowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukru waniliowego

    2 łyżeczki
  • cukru pudru

    4 łyżki
  • kremówki

    2
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Banany dokładnie umyć, obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do blendera razem z cukrem waniliowym i zmiksować na gładką masę. Żelatynę zalać niedużą ilością zimnej wody i odczekać aż napęcznieje, wówczas podgrzewać na wolnym ogniu, dopóki się nie rozpuści, pamiętać jednak, żeby się nie zagotowała! Następnie ją ostudzić. W czasie, gdy żelatyna będzie stygnąć ubić mocno schłodzoną kremówkę, dodając cukier puder. Do masy bananowej dodać żelatynę, zmiksować, następnie dodać bitą śmietanę i delikatnie wymieszać. Przelać do pucharków i wstawić do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krzysztof18 22.10.2011 06:54
super
Barbara/zuza22_85 01.09.2011 18:33
super
Teresa19 15.06.2011 12:49
pyszny
Goya 23.11.2010 17:18
mniam mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat