Deser babany z cynamonem i cytryną

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • skórka cytrynowa

    pół cytryny
  • cynamon Prymat

    jedna szczypta
  • mleko

    1/4 szklanki
  • cukier

    2 łyżeczki
  • banan

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obieramy banany, ścieramy połowę skórki z cytryny. banany kroimy w plasterki na pół centymetra lub centymetr i dajemy na rozgrzaną patelnię. Dolewamy mleka i wsypujemy startą skórkę cytryny. Dodajemy dwie łyżeczki cukru, cynamon i 3-4 minuty dusimy na wolnym ogniu, następnie odwracamy banany i dusimy kolejne 3-4 minuty, aż się zrobi gęsty sos. Jak za szybko wyparuje mleko to jeszcze trochę dolewamy. Można podawać na grzance z tostera lub bez niczego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marta98 10.01.2011 20:40
pyszność
Islanzadi 12.11.2010 00:12
Dla mnie bomba :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat