Deser awaryjny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • truskawk

  • galaretka

    1 op
  • cukier

    2 łyż
  • śmietana

    2 łyż
  • mleko

    1/2 szkl
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyż
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklance gorącej wody. W szklance gorącej wody rozpuścić żelatynę. Mleko, śmietanę i trzy truskawki zmiksować, lub porządnie roztrzepać. Do foremek powkładać truskawki, każdą foremkę zalać dwoma łyżkami galaretki (galaretkę postawić w ciepłe miejsce aby nie wystygła np:na grzejniku), foremki wstawić do lodówki na 5 minut. Ostudzoną żelatynę połączyć z zmiksowanym mlekiem wymieszać. Na zastygniętą galaretkę wlać masę mlekową, zostawić jeszcze miejsce na pozostałą galaretkę. Kiedy zastygnie masa mlekowa zalewamy pozostałą galaretką. Wstawić do lodówki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat