Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

deser a' la Crème brûlée

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

serek mascarpone 100 g
jajko 1
żółtko jajek 3
cukier puder 2-3 łyżeczki
cukier wanilinowy 1,5 łyżeczki
kawa rozpuszczalna 3 łyżeczki
mleko 50 ml
śmietana 30% 400 ml
kakao do posypania wedle uznania

Przepis i sposób przygotowania na: deser a' la Crème brûlée

W misce miksujemy mascarpone, cukier puder, jajko i żółtka.

W garnku doprowadzamy do wrzenia śmietanę, mleko, cukier wanilinowy i kawę.

Zmniejszamy ogień i dolewamy zmiksowaną masę. Całość gotujemy 3-4 minuty.

Polecam i zalecam przelać masę przez sitko, dzięki czemu nie będzie żadnych grudek, tylko idealna kremowa konsystencja.

Przelać do pucharków (mi wyszło 5 małych filiżanko- kubeczków)

Zostawić do schłodzenia- choć moim skromnym, deser jest najlepszy dzień po przygotowaniu.

Posypujemy kakao wedle uznania (ja uwielbiam duuużo!)

Smacznego !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 08.06.2013 21:02
Lekki i bardzo pyszny deser :)
Fiffi 15.03.2013 22:00
ciekawe zestawienie składnikow

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak