Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Delikatny torcik z masą z orzechów laskowych

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 kopiata łyżeczka
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 1 niepełna szklanka
proszek do pieczenia 1 kopiata łyżeczka
kakao 2 łyżki
mleko 1 szklanka
masło 250 g 1 kostka
cukier puder 1/2 szklanki
płatki czekolady wg uznania
krem dekoracyjny biały wg uznania
orzechy laskowe 20 mielone
Ciasto: 4 ciemne:
jajko 4 szt
Ciasto: 4 jasne:

Przepis i sposób przygotowania na: Delikatny torcik z masą z orzechów laskowych

Ciasto jasne: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka, dalej lekko ubijamy, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem, mieszamy. Wylewamy na tortownicę i pieczemy ok. 30 minut w temp. 160 stopni. Po upieczeniu przekrawamy na połowę.
Ciasto ciemne: tak samo jak ciasto jasne tylko, że do mąki dodajemy kakao.
Masa: mleko gotujemy z orzechami, gdy zrobi się gęsta papka odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy gotowane orzechy.
Masę dzielimy na 4 części: 3 na przełożenie biszkoptów, czwarta część na obłożenie torciku. Dekorujemy płatkami białej i deserowej czekolady oraz kremem dekoracyjnym. Można również udekorować czekoladowymi serduszkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 04.03.2014 12:22
Wygląda przepysznie, moje smaki!
gosia1988 21.02.2014 19:18
super tort
Andrzej8 11.03.2013 16:29
pysznie wygląda
Wiesława1 10.03.2013 19:51
pyszniutki deserek
Renataj 10.03.2013 18:21
Chętnie się skuszę.A do tego filiżanka czarnej gorzkiej kawki.
Zdzisław 10.03.2013 16:13
laskowe bardziej lubię od włoskich w tortach
Konczi 10.03.2013 16:08
pysznie wygląda ten torcik :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak