Delikatny sernik z mascarpone i ricotty

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciastka maślane

    150 g digestive
  • masło

    80 g
  • serek mascarpone

    500 g
  • ser ricotta

    250 g
  • jajko

    3 szt
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • cukier puder

    1 szkl
  • esencja waniliowa

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasteczka blendujemy razem z masłem, na konsystencję mokrego piasku. Wyklejamy tym spód i boki formy. Mascarpone i ricottę miksujemy, dodając cukier, esencję waniliową i mąki. Następnie stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. Wylewamy to na spód z ciastek i pieczemy ok 1 godzinę w 170 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie chłodzimy w lodówce przed podaniem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna20 30.09.2014 15:54
smacznie wygląda :)
kloruś 30.09.2014 09:58
wygląda absolutnie obłędnie... podkradam przepis :)
engie23 30.09.2014 08:35
apetycznie wygląda
Magula 30.09.2014 07:30
sernik z mascarpone pycha
Ali 30.09.2014 06:16
Zjadłbym taki sernik :)
Aannkaa82 29.09.2014 23:05
Bardzo apetyczny serniczek
Agata3 29.09.2014 22:21
ale ślinka leci :)
halina17 29.09.2014 22:02
DOBRY SERNIK.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat