Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Delikatny sernik z mascarpone i ricotty

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciastka maślane 150 g digestive
masło 80 g
serek mascarpone 500 g
ser ricotta 250 g
jajko 3 szt
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier puder 1 szkl
esencja waniliowa do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Delikatny sernik z mascarpone i ricotty

Ciasteczka blendujemy razem z masłem, na konsystencję mokrego piasku. Wyklejamy tym spód i boki formy. Mascarpone i ricottę miksujemy, dodając cukier, esencję waniliową i mąki. Następnie stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. Wylewamy to na spód z ciastek i pieczemy ok 1 godzinę w 170 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie chłodzimy w lodówce przed podaniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna20 30.09.2014 15:54
smacznie wygląda :)
kloruś 30.09.2014 09:58
wygląda absolutnie obłędnie... podkradam przepis :)
engie23 30.09.2014 08:35
apetycznie wygląda
Magula 30.09.2014 07:30
sernik z mascarpone pycha
Ali 30.09.2014 06:16
Zjadłbym taki sernik :)
Aannkaa82 29.09.2014 23:05
Bardzo apetyczny serniczek
Agata3 29.09.2014 22:21
ale ślinka leci :)
halina17 29.09.2014 22:02
DOBRY SERNIK.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak