Delikatny pasztet z indyka

Delikatny pasztet z indyka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • pierś z indyka

    450 g
  • wątróbka

    250 g (indycza)
  • cebula biała

    2 szt.
  • marchewka

    1 szt.
  • pietruszka

    1 szt.
  • seler

    1/3 szt.
  • jajka

    2 szt.
  • czosnek

    1 ząbek
  • bułka czerstwa

  • olej do smażenia

PRZYPRAWY

  • tymianek

    2 łyżeczki
  • majeranek Prymat

    1 łyżeczka
  • rozmaryn Prymat

    1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

    1 płaska łyżeczka
  • papryka słodka mielona

    1 płaska łyżeczka
  • liść laurowy

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Propozycja na smaczny, aromatyczny i delikatny dla naszego podniebienia, lekki pasztet drobiowy z mięsa indyczego.

PRZYGOTOWANIE:

1. Obraną marchewkę, seler, pietruszkę oraz listek laurowy, wrzucamy do lekko osolonej wody i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie do warzyw dodajemy kawałki piersi z indyka i gotujemy wszystko razem jeszcze przez około 12 minut.

Całość odcedzamy i studzimy.

W części pozostałego z gotowania bulionu moczymy czerstwą bułkę.

2. Cebulkę kroimy w kostkę i delikatnie ją szklimy. Następnie dodajemy do niej oczyszczoną i umytą wątróbkę indyczą i wszystko razem smażymy przez około 3 minuty. Zawartość również studzimy.

3. Następnie wszystkie ostudzone składniki (warzywa, indyka, cebulę z wątróbką) mielimy w maszynce do mięsa waz z namoczoną w bulionie bułką.

Do zmielonych składników dodajemy 2 jajka, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz przyprawy: tymianek, majeranek, rozmaryn, gałkę muszkatołową, słodką paprykę, sporą ilość czarnego pieprzu oraz sól.

4. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a powstałą masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie, blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 40 - 45 minut.

Pasztet kroimy po jego całkowitym ostygnięciu.

* Gdy wystygnie, możemy wstawić go do lodówki na około godzinę, aby idealnie stężał.

Życzę smacznego! :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

pestka

13.03.2017 00:18
bardzo smaczny

Jagódka77

22.04.2015 22:25
apetycznie wygląda

IZABELA29

20.04.2015 11:29
pyszny takie lubie

iziona

18.04.2015 17:49
Domowe pasztety to ja kocham :)

Maridka19

18.04.2015 08:43
Pasztet idealny z chęcią skorzystam z przepisu :)

Ola1984

18.04.2015 07:20
Bardzo fajny pasztet :) Smakowicie wygląda.

Ifa

18.04.2015 07:00
Bardzo apetyczny i delikatny :-)

bogusia 82

17.04.2015 22:56
Domowe pasztety są najlepsze:)

wyattearp

17.04.2015 20:30
super pasztecik

Ada-Gaba

17.04.2015 19:48
Wygląda smakowicie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat