Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Delikatny pasztet z indyka

5.0
(117)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

pierś z indyka 450 g
wątróbka 250 g (indycza)
cebula biała 2 szt.
marchewka 1 szt.
pietruszka 1 szt.
seler 1/3 szt.
jajko 2 szt.
czosnek 1 ząbek
bułka czerstwa
olej do smażenia

PRZYPRAWY

tymianek 2 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 płaska łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 płaska łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Delikatny pasztet z indyka

Propozycja na smaczny, aromatyczny i delikatny dla naszego podniebienia, lekki pasztet drobiowy z mięsa indyczego.

PRZYGOTOWANIE:

1. Obraną marchewkę, seler, pietruszkę oraz listek laurowy, wrzucamy do lekko osolonej wody i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie do warzyw dodajemy kawałki piersi z indyka i gotujemy wszystko razem jeszcze przez około 12 minut.

Całość odcedzamy i studzimy.

W części pozostałego z gotowania bulionu moczymy czerstwą bułkę.

2. Cebulkę kroimy w kostkę i delikatnie ją szklimy. Następnie dodajemy do niej oczyszczoną i umytą wątróbkę indyczą i wszystko razem smażymy przez około 3 minuty. Zawartość również studzimy.

3. Następnie wszystkie ostudzone składniki (warzywa, indyka, cebulę z wątróbką) mielimy w maszynce do mięsa waz z namoczoną w bulionie bułką.

Do zmielonych składników dodajemy 2 jajka, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz przyprawy: tymianek, majeranek, rozmaryn, gałkę muszkatołową, słodką paprykę, sporą ilość czarnego pieprzu oraz sól.

4. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a powstałą masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie, blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 40 - 45 minut.

Pasztet kroimy po jego całkowitym ostygnięciu.

* Gdy wystygnie, możemy wstawić go do lodówki na około godzinę, aby idealnie stężał.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 13.03.2017 00:18
bardzo smaczny
Jagódka77 22.04.2015 22:25
apetycznie wygląda
IZABELA29 20.04.2015 11:29
pyszny takie lubie
iziona 18.04.2015 17:49
Domowe pasztety to ja kocham :)
Maridka19 18.04.2015 08:43
Pasztet idealny z chęcią skorzystam z przepisu :)
Ola1984 18.04.2015 07:20
Bardzo fajny pasztet :) Smakowicie wygląda.
Ifa 18.04.2015 07:00
Bardzo apetyczny i delikatny :-)
bogusia 82 17.04.2015 22:56
Domowe pasztety są najlepsze:)
wyattearp 17.04.2015 20:30
super pasztecik
Ada-Gaba 17.04.2015 19:48
Wygląda smakowicie
ilka01 17.04.2015 17:49
super przepis :)
Beatris 17.04.2015 16:55
Wspaniały pasztecik, wygląda niezwykle apetycznie:)
Ania67 17.04.2015 16:50
Bardzo zachęcająco wygląda
Malinka 17.04.2015 16:46
Bardzo apetyczny pasztet, chętnie bym go skosztowała :)
mirosława4 17.04.2015 16:07
zapewne wyszedł smaczny
Wiktoria29 17.04.2015 15:53
chętnie bym spróbowała
cukiereczek 17.04.2015 14:50
też robię sama pasztety są najlepsze
Franciszek 17.04.2015 13:06
Super pasztet
ania2610 17.04.2015 12:09
pasztet wygląda pysznie!
Kuchnia Marty 17.04.2015 12:02
Rewelacyjny przepis! Wygląda apetycznie
Mniam 17.04.2015 11:50
Wygląda bardzo smakowicie.
Asik32 17.04.2015 11:44
wspaniały! :)
Babeczka35 17.04.2015 11:28
Super ten pasztet:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak