Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Delikatny mus jarzynowy z bitą śmietaną

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała ćwiartka
mały seler 1 szt.
marchewka 3 szt.
mały por 1 szt.
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
kolendra
sól
pieprz
śmietana do ubijania 200 g
kalafior 0,5 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Delikatny mus jarzynowy z bitą śmietaną

Idealne danie z warzyw, jakie nam zalegają w lodówce po niedzielnym obiedzie :). Bardzo smakuje również najmłodszym!


Wszystkie warzywa myjemy, gotujemy w osolonej wodzie aż będą miękkie (15-20 minut). Do osobnego garnka odlewamy wodę, warzywa blendujemy powoli dodając pozostałą po ich ugotowaniu wodę, aż krem uzyska odpowiednią konsystencję. Następnie całosć przecieramy przez sito. Podgrzewamy krem na średnim ogniu, doprawiamy 2 łyżeczkami gałki muszkatołowej, 2 łyżeczki zmielonej kolendry i szczyptę soli (w zależności jak intensywny w smaku krem chcemy uzyskać). Na samym końcu dodajemy bitą śmietanę, dzięki czemu nasz krem nabierze delikatnego smaku i "konsystencji" musu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

frodo 20.01.2014 20:29
Muszę powiedzieć, że kiedyś jadlem taką zupkę w restauracji.. Nie pamiętam z jakich dokladnie byla warzyw, natomiast to połączenie z bitą śmietaną (oczywiście nie słodką) jest niesamowite. Krótko : nie jadłeś/łaś? koniecznie spróbuj! Dzięki za przepis!!
Magula 20.01.2014 08:23
Nietypowe połączenie z tą ubitą śmietaną jak dla mnie, ale może byc smaczne.
agnieszka214 20.01.2014 08:13
łanie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak