Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Delikatny biszkopt z masą malinową

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 6 szt
mąka 1 szklanka
cukier 1 szklanka
ocet 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
maliny świeże 0,5 kg
budyń śmietankowy 1 szt
galaretka malinowa 1 szt
cukier 3 łyżki
żółtko jajek 1 szt
śmietana 30% 0,5 l
wod 375 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Delikatny biszkopt z masą malinową

Kroki postępowania

1
Białka oddzielamy od żółtek.
Żółtka mieszamy z octem i pr.do pieczenia i zostawiamy, aby troszkę "podrosły".
Białka ubijamy na sztywno i dopiero potem dosypujemy po troszce szklankę cukru stale miksując.
Następnie przelewamy żółtka i jeszcze chwilkę miksujemy.
Na koniec wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą blachę i pieczemy w nagrzanym do ok. 170 stopni piekarnika.
Pieczemy do zrumienienia.
Krok 1 - Delikatny biszkopt z masą malinową foto
2
Z części wody odlewamy pół szklanki i wsypujemy do niej budyń.
Garść malin z dodatkiem cukru wsypujemy do pozostałej wody i zagotowujemy. Następnie wybieramy maliny i gotujemy budyń.
Budyń ściągamy z ognia i do gorącego dodajemy ugotowane maliny, wbijamy żółtko, wsypujemy galaretkę, miksujemy przez 2-3 min i pozostawiamy do ostygnięcia.
Kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy po łyżce przestudzonej masy.
Krok 2 - Delikatny biszkopt z masą malinową foto
3
Przestudzone ciasto przekrawamy wzdłuż na pół i smarujemy masą.
Na wierzch układamy pozostałe maliny i przykładamy drugą częścią ciasta.
Krok 3 - Delikatny biszkopt z masą malinową foto
4
Górę ciasta posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Krok 4 - Delikatny biszkopt z masą malinową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 22.01.2014 07:45
Wspaniałe ciacho :)
tatiana2 17.10.2013 20:49
smaczne ciacho :)
ONY_za_kare 26.08.2013 09:47
swietne ciacho
adelajda 13.07.2013 21:22
smakowite ciacho !!!!!!
Alex_M 17.06.2013 09:30
super lekkie ciasto
Bernadeta1 23.04.2013 00:53
pyszne ciasto
Łucja 26.03.2013 21:47
lubię takie delikatne ciasta :)
miroslawa 26.02.2013 05:27
bardzo lekkie i pyszne ciacho, uwielbiam takie
Malinka 25.02.2013 13:36
Świeże najlepsze, ale ja akurat do tego przepisu użyłam mrożone i też ciast smakuje super - nieskromnie dodam:)
Magda24 25.02.2013 13:34
jakie wspaniałe, niech szybko dojrzeją malinki :)
Pomocnik 25.02.2013 13:12
super
babajaga1969 25.02.2013 13:07
to ciasto wygląda przepysznie i lekko :)
Piotr-21 25.02.2013 13:04
pyszne
Malinka 25.02.2013 13:02
Szczerze polecam!
cooleczka 25.02.2013 12:59
zapowiada się fajnie
Malinka 25.02.2013 12:58
No, rzeczywiście smakuje bardzo!:)
ewka1978 25.02.2013 12:53
aż ślinka cieknie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak