Przepis i sposób przygotowania na: Delikatny biszkopt z masą malinową
Kroki postępowania
Żółtka mieszamy z octem i pr.do pieczenia i zostawiamy, aby troszkę "podrosły".
Białka ubijamy na sztywno i dopiero potem dosypujemy po troszce szklankę cukru stale miksując.
Następnie przelewamy żółtka i jeszcze chwilkę miksujemy.
Na koniec wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą blachę i pieczemy w nagrzanym do ok. 170 stopni piekarnika.
Pieczemy do zrumienienia.
Garść malin z dodatkiem cukru wsypujemy do pozostałej wody i zagotowujemy. Następnie wybieramy maliny i gotujemy budyń.
Budyń ściągamy z ognia i do gorącego dodajemy ugotowane maliny, wbijamy żółtko, wsypujemy galaretkę, miksujemy przez 2-3 min i pozostawiamy do ostygnięcia.
Kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy po łyżce przestudzonej masy.
Na wierzch układamy pozostałe maliny i przykładamy drugą częścią ciasta.
SMACZNEGO!