Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Delikatne pierogi z indykiem,natką pietruszki i porem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 300 gram
sól 1/3 łyżeczki
wrzątek 150-200 ml
mąka do podsypywania

farsz

udziec z indyka 1 duży
natka pietruszki 1 pęczek
por (biała część) 1 duży
posiekana dymka ze szczypiorem 1 pęczek
sól do smaku
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat do smaku
bulion 150 ml

okrasa

masło
cebula dymka ze szczypiorkiem

Porada

ważne aby mięso było bardzo dobrze rozdrobnione,wtedy farsz jest delikatny i rozpływa się w ustach jak domowy pasztet. jeżeli nie lubimy większych kawałków cebuli,natki czy szczypiorku w farszu można je zblendować razem z mięsem.

Przepis i sposób przygotowania na: Delikatne pierogi z indykiem,natką pietruszki i porem

Umyty udziec indyczy ugotować w osolonej wodzie do miękkości( ja użyłam udziec na którym gotowałam rosół)mięso oddzielić od kości i zmielić blenderem na bardzo gładką masę dodając bulion aby łatwiej się zblendowało. Mięso doprawić solą i pieprzem,dodać posiekaną natkę pietruszki,2 dymki i szczypior oraz drobno posiekany por(biała część).Całość dokładnie wymieszać(można dodać 1-2 ząbki czosnku ) Mąkę wraz z solą przesiać do miski,wlewając wrzątek mieszać drewnianą łyżką,następnie zagnieść dłońmi elastyczne ciasto(podsypując mąką w razie potrzeby)odstawić przykryte czysta ściereczka na kilka minut.Ciasto podzielić na 4 części,wykrawać kółka. na każdym kółeczku kłaść sporą łyżeczkę farszu i zlepiać pierożki( ja robiłam wykrawaczką do pierogów,"wchodzi" w takiego pierożka więcej farszu) . Zlepione pierogi układać na czystej ściereczce posypanej mąką pszenna. Pierożki wrzucać partiami na osolony wrzątek,gotować 3-4 minuty od wypłynięcia.Podawać polane roztopionym masełkiem z podsmażoną dymką(wraz ze szczypiorkiem)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 28.10.2015 22:11
fajne nadzienie
MAR3STA 19.10.2015 09:42
bardzo apetyczne pierożki
Jagódka77 15.10.2015 19:52
wspaniale się prezentują
ania2610 13.10.2015 12:30
pyszne pierogi z pysznym farszem!
Wacław 12.10.2015 19:46
uwielbiamy takie pierogi :-)
mirosława4 12.10.2015 18:24
pożywne danie
Justi2401 12.10.2015 17:36
Pyszne pierożki, fajne nadzienie :)
halina17 12.10.2015 17:33
Dobre pierogi.
adelajda 12.10.2015 17:21
Pyszne pierogi :)
gosia56 12.10.2015 17:05
na pewno pyszne pierogi;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak