Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Delikatne pierniczki

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

m?ka 550 g
cukier 3/4 szkl
?ó?tka 4 szt
bia?ko 1 szt
kakao 1,5 ?y?eczki
Soda oczyszczona Prymat 1,5 ?y?eczki
kwa?na ?mietana 100 ml
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 ?y?eczki
margaryna 125 g
miód 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Delikatne pierniczki

Margaryn? rozpu?ci?am z miodem i cukrem. Jajka ubi?am trzepaczk? a? si? zpieni?y. W ?mietanie rozprowadzi?am sod?.

Do miski wsypa?am m?k? ,kakao,przypraw? do piernika. Teraz wla?am jajka,przestudzone,stopnione sk?adniki i sod? ze ?mietan?. Mikserem,ko?cówk? do zagniatania ciasta wymiesza?am.Ciasto by?o prawd? mówi?c rzadkie i niespójne. Nale?a?Y odstawi? je aby nabra?o spójno?ci na 24 godziny.Przykry?am misk? ?ciereczk? i postawi?am w k?cik na szafce.

Nast?pnego dnia prze?o?y?am ciasto na stolnic? .Podsypa?am m?k? i wa?kowa?am ,nie za cienko.Te pierniczki naj?adniejsze s? nieco grubsze.Ciasto trzeba podsypywa?,gdy? lubi si? przyklei?.Wykrawa?am foremkami ciasteczka. Robi?am od razu dziurki(s?omk? do picia) gdy? my?la?m,?e powiesz? je na choince...Uk?ada?am na wy?o?onej papierem do pieczenia blasze od piekarnika.Piek?am oko?o 7 minut w temp.180 stopni.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anja3107 03.02.2012 12:41
śliczne zdjęcie
kasiaw 02.02.2012 12:56
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak