Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Delikatne leniwe z masłem i bułeczką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 300 g
masło 40 g
jajko 6 szt
twaróg 1 kg
sól
margaryna 60 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 40 g

Przepis i sposób przygotowania na: Delikatne leniwe z masłem i bułeczką

Żółtka utrzeć z masłem, dodać przeciśnięty przez praskę ser, utrzeć.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, włożyć na masę serową, dodać mąkę wymieszać.
Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, uformować wałek, spłaszczyć, tępą stroną noża zrobić kratkę, pokroić w skośne kawałki.
Leniwe wrzucać na wrzącą i osoloną wodę, zamieszać.
Ugotowane leniwe wybierać łyżką cedzakową na talerze.
Polać stopionym masłem i posypać zrumienioną bułeczką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SyMiki 30.07.2011 14:31
muszę spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak