delikatne klopsiki z pomidorami i mozzarellą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    1 sztuka
  • czosnek

    4 ząbki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 łyżka
  • otręby

    1 łyżka
  • pieczarki

    5 sztuk
  • sól

    1 łyżeczka
  • ryż

    2 torebki
  • masło

    2 łyżki
  • Czarnuszka nasiona Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Przyprawa garam masala orientalna Prymat

    1/4 łyżeczki
  • pomidory w puszcz

    1 opakowanie
  • mozzarella

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • bazylia świeża

    1 sztuka
  • oliwa

    2 łyżki
  • Kurkuma mielona Prymat

    0,5 łyżeczki
  • karkówka

    400 bez kości
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso mielimy,pieczarki oczyszczamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach prosto do mięsa. Następnie wbijamy jajko i dodajemy posiekany czosnek. Wsypujemy bułkę tarta oraz otręby i delikatnie solimy. Wyrabiamy dłońmi gładką masę z której lepimy nieduże kulki. Oliwę rozgrzewamy i wrzucamy klopsiki,obsmażamy z obu stron na lekko złoty kolor i wyjmujemy je. Na gorącą nadal oliwę wrzucamy posiekaną cebulę oraz czosnek,przesmażamy ok 3 minut po czym dodajemy pokrojone pomidory,gałązkę bazylii oraz klopsiki. Dusimy aż sos zacznie gęstnieć. (klopsiki uduszą się po ok 15 minutach) Mozzarellę kroimy w kosteczkę i dorzucamy do sosu aby ostatecznie go zagęcić i tu dość często mieszamy aby ser nie przywarł do dna.

W rondlu roztapiamy masło,wrzucamy czarnuszkę,garam masalę,kurkumę i prażymy na małym ogniu ok 1 minuty. Dorzycamy ryż z rozciętych torebek i mieszając prazymy znów minutę. Solimy lekko i zalewamy wrzątkiem tak,aby wody było więcej od ryżu na ok grubość dwoch palców. Nie mieszamy! Przykrywamy szczelnie i zmniejszamy do minimum gaz. Gotujemy ok 20 minut po czym sprawdzamy miękkość ryżu i czy woda została wchłonięta. Jeśli ryż jest twardawy nelezy dolać ok 2 łyżek wody i nadal dusić aż zmięknie i wchłonie całą wodę.

Klopsiki podajemy z gorącym ryżem polane gęstym sosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Barbara/zuza22_85 13.09.2012 10:28
pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat