Przepis i sposób przygotowania na: Delikatne ciasto z galaretką
ubić białka na sztywno, dodać cukier kryształ, ubić dokładnie
dodać łyżkę octu, miksować cały czas
dosypać mąkę i proszek, wymieszać
wyłożyć bezę łyżką do foremki, w ten sposób aby nie wyrównywać, tylko aby powstał "kupki"
następnie posypać wszystko kawą mieloną (przez sito)
a następnie wylać na to BISZKOPT.
BISZKOPT:
ubić białka z cukrem na sztywno, potem dodać żółtka, ubijać dalej
mąkę mieszamy z proszkiem i dodajemy do pozostałych składników, mieszamy
Wylać do foremki
pieczemy 340 minut
gdy wystygnie to rozciąć na dwie części wzdłuż i przełożyć MASĄ
MASA:
ugotować mleko z cukrem , a następnie wlać wymieszane żółtka z mąką
gdy zgęstniej e to ściągnąć z ognia
gdy wystygnie, zmiksować z kostką masła
GALARETKA- rozpuścić wg instrukcji na opakowaniu, przy czym pamiętać, aby użyć mniej wody
wylać na talerz i wstawić do lodówki do zastygnięcia , następnie pociąć w kosteczkę
Biszkopt posmarować masą, posypać galaretką, drugą cześć biszkopta również posmarować masą i skleić razem.
Na wierzchu delikatnie nasmarować kremem i posypać ponownie galaretką
SMACZNEGO !!! :) :) :)