Delikatne ciasto kawowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto biszkoptowe

  • jajko

    2
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • cukier drobny

    5 łyżek
  • kakao

    łyżka
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki

Masa kawowa

  • śmietana 30%

    250ml
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżki
  • Kawa zbożowa Inka

    2 łyżki
  • cukier puder

    łyżka

Masa śmietankowa

  • śmietana 30%

    250 ml
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżki
  • cukier puder

    2 łyżki

Dodatkowo

  • Kawa zbożowa Inka

    łyżeczka
  • czekolada gorzka

    20-30 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Delikatne ciasto kawowe foto
jajka ubij na sztywną pianę, cały czas miksując dodaj stopniowo cukier.
Krok 2 - Delikatne ciasto kawowe foto
Zmniejsz obroty i dodaj przesiane z proszkiem do pieczenia mąki i kakao.
Krok 3 - Delikatne ciasto kawowe foto
Miksuj do połączenia składników. Piecz 30min w 180'C
Krok 4 - Delikatne ciasto kawowe foto
Masa kawowa: Żelatynę i kawę rozpuść w dwóch łyżkach gorącej wody, odstaw do ostygnięcia. Śmietanę ubij z cukrem pudrem na puszystą masę. Ciągle miksując delikatnie strużką wlej żelatynę z kawą i dokładnie wymieszaj.
Krok 5 - Delikatne ciasto kawowe foto
Upieczony i zimny biszkopt delikatnie nasącz ponczem kawowym (łyżeczka kawy rozpuszczona w 3 łyżkach wody). Na nasączony spód wyłóż masę kawową i wyrównaj. Wstaw do lodówki.
Krok 6 - Delikatne ciasto kawowe foto
Masa śmietankowa : Żelatynę rozpuść w 2 łyżkach gorącej wody. Śmietanę ubij z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas miksując delikatnie strużką wlej żelatynę. Masę śmietankową wyłóż na masę kawową, wyrównaj.
Krok 7 - Delikatne ciasto kawowe foto
Czekoladę zetrzyj na małych oczkach tarki jarzynowej
Krok 8 - Delikatne ciasto kawowe foto
Posyp startą na drobnych oczkach czekoladą. Schładzaj w lodówce 2-3 godz. i dłużej.
xxKatherinee
proporcje na blaszkę 25x25cm

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
norweska20 12.04.2015 19:49
smakowita propozycja
Cynamonka 12.04.2015 18:46
Lekkie piankowe ciasto :D Pychotka :D
wwwiolka 12.04.2015 18:40
Bardzo fajny przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat