Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Delikatna zupa z zielonym groszkiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 3 sztuki
marchewka 4 sztuki
ziemniaki 6 sztuk
groszek zielony 500 g
natka pietruszki 1 garść
seler nać 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 3 sztuki
masło 2 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Delikatna zupa z zielonym groszkiem

Żeberka zalać zimną wodą i zagotować. Zebrać szum, dodać ziele angielskie i listki laurowe. Gotować na małym ogniu ok. 30-40 minut. Marchewki obrać, pokroić w kostkę. Dodać do garnka. Natkę selera i pietruszki opłukać, związać i dorzucić do zupy. Ziemniaki obrać i również pokroić w kostkę. Gdy marchewka trochę zmięknie dodać ziemniaki i groszek. Gotować do miękkości warzyw. Masło rozpuścić na patelni, zasypać mąką i wymieszać. Zalać wywarem z zupy. Wymieszać, aż wszystko się rozpuści i połączy. Wlać do zupy, energicznie mieszając. Doprawić solą i pieprzem.
Możemy podawać z posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak