Delikatna szarlotka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna typ 450

    2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 płaskie łyżeczki
  • cukier

    4 łyżki
  • cukier waniliowy

    2 czubate łyżeczki
  • masło lub margaryna

    250 gram
  • jajko

    1 sztuka (M)
  • mielony cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • cukier brązowy

  • cukier puder

  • jabłka

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Delikatna szarlotka foto
Składniki na ciasto łączymy za pomocą miksera lub zagniatamy dłońmi.
Ciasto powstaje odrobinę lepkie.
Krok 2 - Delikatna szarlotka foto
Formujemy kulę, spłaszczamy ja i owijamy w folie spożywczą. Wkładamy do zamrażalnika na ok 30 minut. Nie może być twarde.
Krok 3 - Delikatna szarlotka foto
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Krok 4 - Delikatna szarlotka foto
Starte jabłka przekładamy do garnka.
Krok 5 - Delikatna szarlotka foto
Do jabłek dodajemy cynamon i brązowy cukier.
Krok 6 - Delikatna szarlotka foto
Jabłka przesmażamy do powstania musu.
Krok 7 - Delikatna szarlotka foto
Przygotowujemy brytfankę (ok. 24x27), która wykładamy papierem do pieczenia.
Aby papier nie przemieszczał się minimalnie w kilku miejscach smarujemy brytfankę masłem.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na 2 części.
Jedną część albo wałkujemy i umieszczamy na dnie brytfanki, albo rwiemy mniejsze kawałki i "rozsmarowujemy" na dnie brytfanki.
Krok 8 - Delikatna szarlotka foto
Na przygotowany spód wykładamy wystudzony mus jabłkowy.
Krok 9 - Delikatna szarlotka foto
Drugą część ciasta rozwałkowujemy i kładziemy na mus jabłkowy.

Ta przygotowane ciasto pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
Podajemy posypane cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
[email protected] 01.03.2017 22:11
Wygląda pysznie
ApplePie 01.03.2017 13:52
Uwielbiam :)
Konczi 01.03.2017 12:50
uwielbiam szarlotki :) Pycha!
Futka 01.03.2017 12:45
Przepyszna szarlotka :)
agnieszka214 01.03.2017 12:43
takie ciasta lubie najbardziej

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat