Delikatna potrawka z kurczaka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bulion drobiowy

    500 mililitrów
  • pierś z kurczaka ugotowana

    1 podwójna sztuka
  • marchew z rosołu

    2 duże sztuki
  • pietruszka z rosołu

    1 sztuka
  • seler z rosołu

    1/4 dużego
  • masło

    2 łyżki
  • mąka

    2 łyżki
  • mleko

    3/4 szklanki
  • pieprz czarny mielony

  • sól

  • gałka muszkatołowa mielona

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jest to mój sposób na wykorzystanie kurczaka i warzyw z rosołu, pierś można zastąpić również inną częścią kurczaka którą dodajecie do gotowania.

Na małym ogniu rozpuszczam masło, dodaję mąkę i mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolewam mleko i mieszając czekam aż trochę zgęstnieje. Następnie dolewam 500 ml rosołu, mieszając zagotowuję. W między czasie ugotowaną pierś z kurczaka dzielę na kawałki. Marchewkę, pietruszkę i seler kroję na cienkie słupki.Pokrojoną pierś i warzywa dodaję do sosu, doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Jeżeli sos jest zbyt płynny można zagęścić mąką z wodą.
Potrawkę podaję z ryżem posypaną natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
hahanka 21.09.2014 09:16
pyszny przepis
smakołyk 15.02.2014 16:56
Bardzo dobre
viperek2012 09.02.2014 20:17
mmmm naprawdę smaczne. Musiałem zrobić to danie:)
Milka100 07.12.2013 21:39
APETYCZNE DANIE
smerfna_chatka 07.12.2013 19:44
wyglada apetycznie
Grazyna0211 07.12.2013 19:29
lekko i smacznie
Anna133 07.12.2013 17:27
dietetyczna ,czasem też taką sie zajadam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat