delikatna kremówka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    6 szt
  • cukier

    20 dkg
  • mąka ziemniaczana

    20 dkg
  • kakao

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • olej

    2 łyżki
  • Krem:

  • śmietana kremówka

    1/2 litra
  • cukier

    5 łyżek
  • cukier waniliowy

  • herbata

    3/4 szklanki
  • rum

    1 kieliszek
  • cukier puder

  • żelatyna

  • serek homogenizowany

    1 (waniliowy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka z cukrem ubijamy na parze i schładzamy,następnie dodajemy mąkę kakao,proszek do pieczenia i oliwę lub olej i lekko mieszamy.Wkładamy ciasto do blachy wyłożonej pergaminem i pieczemy 30 minut w 200 stopniach.Po wystudzeniu kroimy na dwie równej grubości placki.Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym,dodajemy serek i namoczoną w dwóch łyżkach wody żelatynę i szybko mieszamy i wykładamy na nasączony herbatą i rumem biszkopt i przykrywamy drugim plackiem również lekko nasączonym.Posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 28.02.2015 20:08
po prostu palce lizać
Iwusia 29.04.2014 21:55
podoba mi się ten przepis
erym 02.04.2014 08:26
przestan z tymi slodkosciami, bo zaraz zaczne oblizywac ekran ;)
Pola5 01.08.2012 22:51
to musi być pyszne :-) uwielbiam kremówki
dorotka0000025 04.07.2012 15:24
super ciacho
Andysz 14.05.2012 21:11
mniam mniam;)
MAR3STA 10.05.2012 15:49
super
Anna152 08.05.2012 09:31
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat