Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Delicja serowo – wiśniowa.

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Rewelacyjne ciasto przekładane, idealnie sprawdzi się na imprezie rodzinnej jak i na świątecznym stole. Ciasto jest wysokie i bardzo ładnie się kroi oraz pięknie prezentuje na talerzu.

Składniki:

Biszkopt: Blaszka 25×36 cm

jajka duże 8 szt.
sól 1 szczypta
olej 0.5 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 5 łyżek
kakao 5 łyżek
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Frużelina Wiśniowa:

wiśnie 1 kilogram
cukier 6 łyżek
żelatyna deserowa 5 łyżeczek
sok z cytryny 3 łyżki
mąka ziemniaczana 4 łyżeczki

Masa serowa:

twaróg sernikowy 1 kilogram
śmietana kremówka 400 mililitrów
cukier puder 150 g
ekstrakt waniliowy 5 kropli
żelatyna deserowa 7 łyżeczek

Porada

Wiśnie można również użyć mrożone, lub zastąpić ulubionymi owocami.

Przepis i sposób przygotowania na: Delicja serowo – wiśniowa.

Oddzielić żółtka od białek, do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno, dodawać partiami cukier, miksować do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia, następnie zmniejszyć obroty miksera i cienką stróżką lać olej, cały czas miksując.
Stopniowo dodawać suche składniki, wymieszane razem i przesiane przez sitko 2, 3 razy, zmiksować krótko tylko do połączenia się wszystkich składników. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika na około 40 minut.
Piec w temperaturze 170 C. Ciasto po upieczeniu od razu odwrócić do góry dnem i wyłożyć na ściereczkę, zdjąć papier, pozostawić do wystygnięcia. Po przestygnięciu ciasto dzielimy na 2 blaty.

Żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Wiśnie zasypać cukrem, podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru, wlać sok z cytryny i rozrobioną mączkę ziemniaczaną w wodzie, dobrze wymieszać i zagotować. Zdjąć z palnika, wrzucić napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny i odstawić do wystygnięcia. Użyłam blendera, żeby rozdrobnić truskawki.
Frużelina powinna mieć konsystencję żelu. Gdy zacznie gęstnieć wylać na przepołowione ciasto i równomiernie rozsmarować po całości, wstawić do lodówki.

Żelatynę do masy serowej zalać połową szklanki zimnej wody i odstawić do napęcznienia.
Kremówkę wstawić na 15 minut do zamrażalnika, następnie ubić na sztywno.
Twaróg zmiksować z cukrem pudrem do smaku oraz ekstraktem z wanilii – kilka kropli.
Żelatynę rozpuścić na parze lub w mikrofali, do płynnej żelatyny wrzucić łyżkę masy serowej i energicznie wymieszać, następnie całość przelać do miski z twarogiem i dokładnie wymieszać przy użyciu miksera.
Wyjąć z lodówki ubitą śmietankę i wmieszać delikatnie w masę serową, całość przelać na frużelinę wiśniową, wyrównać i przyłożyć drugi blat ciasta, delikatnie docisnąć.
Przygotować ulubioną polewę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak