Delicja serowo – wiśniowa.

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Rewelacyjne ciasto przekładane, idealnie sprawdzi się na imprezie rodzinnej jak i na świątecznym stole. Ciasto jest wysokie i bardzo ładnie się kroi oraz pięknie prezentuje na talerzu.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

ml

gniazd

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt: Blaszka 25×36 cm

  • jajka duże

    8 szt.
  • sól

    1 szczypta
  • olej

    0.5 szklanki
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    5 łyżek
  • kakao

    5 łyżek
  • cukier

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki

Frużelina Wiśniowa:

  • wiśnie

    1 kilogram
  • cukier

    6 łyżek
  • żelatyna deserowa

    5 łyżeczek
  • sok z cytryny

    3 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    4 łyżeczki

Masa serowa:

  • twaróg sernikowy

    1 kilogram
  • śmietana kremówka

    400 mililitrów
  • cukier puder

    150 g
  • ekstrakt waniliowy

    5 kropli
  • żelatyna deserowa

    7 łyżeczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oddzielić żółtka od białek, do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno, dodawać partiami cukier, miksować do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia, następnie zmniejszyć obroty miksera i cienką stróżką lać olej, cały czas miksując.
Stopniowo dodawać suche składniki, wymieszane razem i przesiane przez sitko 2, 3 razy, zmiksować krótko tylko do połączenia się wszystkich składników. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika na około 40 minut.
Piec w temperaturze 170 C. Ciasto po upieczeniu od razu odwrócić do góry dnem i wyłożyć na ściereczkę, zdjąć papier, pozostawić do wystygnięcia. Po przestygnięciu ciasto dzielimy na 2 blaty.

Żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Wiśnie zasypać cukrem, podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru, wlać sok z cytryny i rozrobioną mączkę ziemniaczaną w wodzie, dobrze wymieszać i zagotować. Zdjąć z palnika, wrzucić napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny i odstawić do wystygnięcia. Użyłam blendera, żeby rozdrobnić truskawki.
Frużelina powinna mieć konsystencję żelu. Gdy zacznie gęstnieć wylać na przepołowione ciasto i równomiernie rozsmarować po całości, wstawić do lodówki.

Żelatynę do masy serowej zalać połową szklanki zimnej wody i odstawić do napęcznienia.
Kremówkę wstawić na 15 minut do zamrażalnika, następnie ubić na sztywno.
Twaróg zmiksować z cukrem pudrem do smaku oraz ekstraktem z wanilii – kilka kropli.
Żelatynę rozpuścić na parze lub w mikrofali, do płynnej żelatyny wrzucić łyżkę masy serowej i energicznie wymieszać, następnie całość przelać do miski z twarogiem i dokładnie wymieszać przy użyciu miksera.
Wyjąć z lodówki ubitą śmietankę i wmieszać delikatnie w masę serową, całość przelać na frużelinę wiśniową, wyrównać i przyłożyć drugi blat ciasta, delikatnie docisnąć.
Przygotować ulubioną polewę.

SlodkoSlodka83
Wiśnie można również użyć mrożone, lub zastąpić ulubionymi owocami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat