Przepis i sposób przygotowania na: Delicja serowo – wiśniowa.
Oddzielić żółtka od białek, do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno, dodawać partiami cukier, miksować do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia, następnie zmniejszyć obroty miksera i cienką stróżką lać olej, cały czas miksując.
Stopniowo dodawać suche składniki, wymieszane razem i przesiane przez sitko 2, 3 razy, zmiksować krótko tylko do połączenia się wszystkich składników. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika na około 40 minut.
Piec w temperaturze 170 C. Ciasto po upieczeniu od razu odwrócić do góry dnem i wyłożyć na ściereczkę, zdjąć papier, pozostawić do wystygnięcia. Po przestygnięciu ciasto dzielimy na 2 blaty.
Żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Wiśnie zasypać cukrem, podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru, wlać sok z cytryny i rozrobioną mączkę ziemniaczaną w wodzie, dobrze wymieszać i zagotować. Zdjąć z palnika, wrzucić napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny i odstawić do wystygnięcia. Użyłam blendera, żeby rozdrobnić truskawki.
Frużelina powinna mieć konsystencję żelu. Gdy zacznie gęstnieć wylać na przepołowione ciasto i równomiernie rozsmarować po całości, wstawić do lodówki.
Żelatynę do masy serowej zalać połową szklanki zimnej wody i odstawić do napęcznienia.
Kremówkę wstawić na 15 minut do zamrażalnika, następnie ubić na sztywno.
Twaróg zmiksować z cukrem pudrem do smaku oraz ekstraktem z wanilii – kilka kropli.
Żelatynę rozpuścić na parze lub w mikrofali, do płynnej żelatyny wrzucić łyżkę masy serowej i energicznie wymieszać, następnie całość przelać do miski z twarogiem i dokładnie wymieszać przy użyciu miksera.
Wyjąć z lodówki ubitą śmietankę i wmieszać delikatnie w masę serową, całość przelać na frużelinę wiśniową, wyrównać i przyłożyć drugi blat ciasta, delikatnie docisnąć.
Przygotować ulubioną polewę.