Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Delicja

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 9 szt
mąka 1,5 szklanki
cukier 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
budyń waniliowy 1 szt
mleko 500 ml
galaretki kolorowe
brzoskwinie w puszce
masło 1 szt
kakao 2-3 łyżeczki
dżem truskawkowy 1 mały słoiczek
mąka pszenna 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Delicja

Kroki postępowania

1
Galaretki przygotować dzień wcześniej wg przpisu na opakowaniu.


Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Następnie nie przerywajac ubijania dodawać zółtka. Na końcu dodać mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Najpierw jasne ciasto, później ciemne. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180 stopni około 30-40 minut. Po upieczeniu wystudzić
Krok 1 - Delicja foto
2
Z mleka odlać 1/2 szklanki i rozmieszać w nim budyń dodając dwie łyzki mąki pszennej. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące wlać rozmieszany budyń, gotować do zgęstnienia. Wystudzić. NAstępnie wymieszać z ubitym masłem (lub margaryną)
Krok 2 - Delicja foto
3
Biszkopt przekroić na dwie części. Jedną (dolną) posmarować dżemem. W górnej warstwie biszkoptu kieliczkiem powycinać otwory. Na dżem nałożyć masę i przykryć biszkoptem z otworami.
Krok 3 - Delicja foto
4
W otowry powkładać pokrojone brzoskwinie i galaretke lub dowolne bakalie. Przykryc biszkoptowymi krążkami.
Krok 4 - Delicja foto
5
Gotowe ciasto można polać polewą lub udekorować masą i galaretką.
Krok 5 - Delicja foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 26.01.2014 09:14
wspaniałe ciasto
Katarzyna59 04.01.2014 16:52
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak