Danie jednogarnkowe z polędwiczką wieprzową w sosie serowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Potrawa jednogarnkowa - stanowi idealną propozycję na smaczny i pożywny obiad.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • makaron

    300 gramów
  • polędwica wieprzowa

    200 gramów
  • papryka zielona

    1 sztuka
  • śmietana 30%

    300
  • bulion

    500 mililitrów
  • ser lazur

    100 gramów
  • natka pietruszki

    1 garść
  • olej

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 szczypta
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Polędwicę oczyszczam z błon, myję i osuszam. Kroję w półplastry, następnie podsmażam na rozgrzanym oleju z dodatkiem przypraw - soli, pieprzu, papryki i ziół prowansalskich przez około 3 minuty.

Paprykę kroję w kostkę, dodaję do mięsa, razem smażę jeszcze przez chwilę.

Dodaję bulion i śmietankę, wsypuję makaron. Gotuję pod przykryciem na najmniejszym ogniu około 20 minut (co jakiś czas mieszam).

Na koniec dodaję pokrojony w kostkę ser, mieszam i gotuję do momentu jego rozpuszczenia. W razie potrzeby doprawiam do smaku.

Gotowe danie posypuję posiekaną natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat