Danie chłopskie z dziczyzną

Danie chłopskie z dziczyzną

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso

  • kiełbasa myśliwska

Warzywa

  • czosnek

    3 ząbki
  • cebule

    2
  • ziemniaki

    3
  • papryka czerwona

    1
  • pomidory w puszce

    1 puszka
  • pieczarki

    kilka

Przyprawy

  • sól i pieprz

  • majeranek otarty

    1 łyżka
  • cząber

    0,5 łyżeczki
  • rozmaryn

    0,5 łyżeczki
  • papryka ostra mielona

    szczypta duża

Inne

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W garnku 3 litrowym, rozgrzewamy olej. Siekamy drobno czosnek i rumienimy, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, osalamy i szklimy. Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do garnka, teraz już dusząc pod przykryciem. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i dodajemy do garnka.
Kiełbasę, najlepiej swojską z dzika, podsmażamy na patelni i gdy papryka i pieczarki puszczą wodę, dodajemy ją do reszty, razem z pomidorami z puszki. Mieszamy wszystko i dusimy kilka minut. Doprawiamy sporą dawką pieprzu, również solą, pamiętając że dodamy ziemniaki, które wyciągną sól, ostrą papryką, majerankiem, rozmarynem i cząbrem. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy na końcu. Dusimy tak około 10-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie, jeśli chcemy więcej sosu, można podlać wodą i zagotować. Podajemy gorące, najlepiej z grzankami z masłem czosnkowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ela15

23.01.2017 14:25
fajne danie

mysza75

15.01.2017 11:16
bardzo fajne danie z dziczyzną

Ewelina1991

15.01.2017 09:51
wygląda apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat