Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Daktylowiec czekoladowy

3.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 350 g
masa krówkowa 150 g
daktyle 100 g
cukier puder 50 g + 2 łyżki
olej rzepakowy 100 ml
proszek do pieczenia 1 ½ łyżeczki
kawa zbożowa 1 łyżeczka
jajko 1 szt.
jogurt grecki 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Daktylowiec czekoladowy

Kroki postępowania

1
Do misy wbić jajo. dodać do niego jogurt naturalny, olej rzepakowy, masę krówkową i cukier puder (50 g). Połączyć składniki przy użyciu miksera.
Krok 1 - Daktylowiec czekoladowy foto
2
Dodać kakao. Wymieszać.
Krok 2 - Daktylowiec czekoladowy foto
3
Delikatnie mieszając dodawać kolejne składniki - przesianą mąką pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kawę zbożową.
Krok 3 - Daktylowiec czekoladowy foto
4
Na samym końcu wymieszać z posiekanymi daktylami.
Krok 4 - Daktylowiec czekoladowy foto
5
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25 cm.
Krok 5 - Daktylowiec czekoladowy foto
6
Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Krok 6 - Daktylowiec czekoladowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka_B 11.03.2013 20:32
W składnikach zapomniałam o kakao - należy dodać 3 łyżki
kasienka23 22.02.2013 08:49
pycha!
wyattearp 22.02.2013 08:49
poproszę kawałeczek
Fiffi 21.02.2013 23:23
musi być pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak