Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Daktylowe kulki

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

daktyle 200 g
orzechy włoskie 40 g
jagody goji 12-15 g
Imbir kandyzowany 20 g
sezam czarny 2 łyżki
kasza jaglana ekspandowana 30-40 g

Przepis i sposób przygotowania na: Daktylowe kulki

Kroki postępowania

1
Daktyle i imbir kroimy w paski, zalewamy kilkoma łyżkami gorącej wody, mieszamy i przykrywamy na ok. 10 minut. Max. 10 łyżek wody. Lekko zmiękczone wyławiamy z wody, trochę jaj możemy zostawić, blendujemy. Blender powinien mieć moc min. 700 W.


Krok 1 - Daktylowe kulki foto
4
Jagody goji zalewamy niewielką ilością gorącej wody, po kilku minutach dokładnie odcedzamy wodę.
Do starannie zblendowanej masy dodajemy posiekane orzechy, jagody goji, sezam, lekko mieszamy.
Krok 2 - Daktylowe kulki foto
5
Od razu dosypujemy też proso, dokładnie mieszamy składniki. Następnie lekko zwilżonymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha laskowego. Przekładamy na deseczkę i wkładamy do lodówki.
Krok 3 - Daktylowe kulki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 08.03.2017 21:35
super przekąska :)
Marcepanowy kącik 28.01.2017 15:03
Pyszne , moje ulubione bakalie :)
sezamek 28.01.2017 01:04
Ale fajne :)
bogusia 82 24.01.2017 19:31
Rewelacyjne:)
iskierka.ag 24.01.2017 12:09
Świetny przepis :)
RenataZ-et 24.01.2017 11:20
rewelacja!
IZABELA29 24.01.2017 10:04
Fajnie wygląda
Małgorzata92 24.01.2017 09:29
Fajniutkie :)
Barbara13 24.01.2017 08:02
interesujący sposób na coś smacznego
Babeczka35 24.01.2017 07:32
Pysznie wyglądają.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak