Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Dakłas orzechowy z kremem kawowym

4.8
(30)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko
100 gramów
cukier
100 gramów
orzechy włoskie
200 gramów
krem orzechowy
jajko
2 sztuki
cukier puder
50 gramów
serek mascarpone
250 gramów
bita śmietana
100 gramów
kawa
1/2 łyżeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat

Porada

100 gramów białek to 3 sztuki białek z dużych jaj lub 4 sztuki białek ze średnich jaj.

Przepis i sposób przygotowania na: Dakłas orzechowy z kremem kawowym

Białko ubić z cukrem na sztywną pianę, orzechy włoskie rozdrobnić, a następnie połączyć z ubitymi białkami.
Na papierze cukierniczym narysować kółka, łyżką ułożyć na nich bezę, a następnie piec 10-15 minut w temperaturze 150ºC. Po upieczeniu wystudzić.
Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie. Jajka utrzeć z cukrem, dodać serek mascarpone i kawę. Całość wymieszać, a następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i ubitą śmietanę. Dno tortownicy wyłożyć papierem cukierniczym, tortownicę wypełnić przygotowaną masą i odstawić na 4 godziny do lodówki.
Zastygnięty krem ułożyć na krążku bezy, przykryć drugim krążkiem i podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magda 23.11.2024 12:02
Serio wystarczy 10 min pieczenia? Zwykle zajmuje tą godzinę dwie.
Maja 23.11.2024 12:01
Ale serio wystarczy 10-15 minut pieczenia? Zwykle co najmniej godzinę dwie bezę piekę?
Doradca Smaku 25.11.2024 09:09
Jeśli beza jest pieczona tylko 10-15 minut, uzyska karmelowy smak i bardziej ciągnącą się strukturę. Może to być celowe, jeśli taki efekt jest pożądany. Dla klasycznej bezy, obniż temperaturę do 100-120ºC i piecz znacznie dłużej (przynajmniej godzinę). Jeśli zależy Ci na chrupiącej bezie z miękkim wnętrzem, piecz w 140ºC przez 50-60 minut.
ben-ka 28.01.2019 17:27
To coś dla mnie :) uwielbiam takie słodkości !
norweska20 26.01.2017 22:16
Z chęcią bym zjadła
Adamorek 09.04.2014 15:53
słodkości w moim guście
AGNIESZKA144 07.04.2013 10:23
fajny przepis
Aleksandra/Olcia 02.01.2013 16:57
musi byc pyszne,super wygląda
AGNIESZKA144 26.12.2012 12:38
smakowicie wygląda i zapewne bardzo smaczne
Anna133 21.12.2012 18:17
nie samowicie pyszne
eliza135 07.12.2012 20:57
ciekawy przepis
caralajna 09.07.2012 20:47
bezy?
ewka1978 03.07.2012 10:48
na pewno pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak