Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dahl z soczewicy

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

soczewica zielona 400 gram
cebula biała 3
pomidory krojone z puszki 1 puszka
czosnek 3 ząbki
kurkuma 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa garam masala orientalna Prymat 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
kumin 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 2 łyżeczki
Goździki całe Prymat 10 tłuczonych
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
olej rzepakowy

Przepis i sposób przygotowania na: Dahl z soczewicy

Soczewicę opłukujemy na durszlaku i wrzucamy do średniego garnka. Dodajemy 2 duże łyżeczki soli, kurkumę, paprykę ostrą, imbir i garam masala. Zalewamy kilkoma szklankami wody, tak by soczewica była przykryta wodą

Doprowadzamy płyn do wrzenia, zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i całość gotujemy około 50 minut, aż woda praktycznie odparuje i wchłonie ją soczewica, która po tym czasie powinna być miękka. Jeżeli nie będzie, można dolać trochę wody i pogotować jeszcze z 10 minut.

Cebulę obieramy i kroimy na duże kawałki, czosnek drobno siekamy, następnie podsmażmy rozgrzewamy na patelni olej rzepakowy, na który wrzucamy kmin rzymski, utłuczone w moździerzu goździki i pół łyżeczki kurkumy. Gdy przyprawy będą się ewidentnie smażyć, wrzucamy cebulę i czosnek. Całość podsmażamy do „pół-miękkości”

Do prawie gotowej soczewicy dorzucamy pomidory (jeżeli są w całości to kroimy je na kawałki) i wlewamy sok z pomidorów. Dorzucamy cebulę z czosnkiem i całość dusimy jeszcze około 5-7 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 31.05.2015 13:08
Mi też się podoba
misia53 22.05.2015 20:40
bardzo ładnie i ciekawie to się przedstawia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak