Dahl z czerwonej soczewicy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • soczewica czerwona

    1 szklanka
  • cebula biała

    1 szt
  • czosnek

    1 zabek
  • natka pietruszki

    4 lyzki
  • olej do smażenia

  • pomidory krojone z puszki

    1 szt
  • Przyprawa garam masala orientalna Prymat

    1 lyzeczka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • Ziele angielskie całe Prymat

    4 ziarna
  • Kminek mielony Prymat

    pol lyzeczki
  • Kurkuma mielona Prymat

    pol lyzeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Imbir mielony Prymat

    szczypta
  • kolendra mielona

    1/4 lyzeczki
  • sos sojowy

    1 lyzka
  • koncentrat pomidorowy

    1 lyzka
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebule i czosnek obrać, posiekać i podsmażyć na oleju. Do tego dodajemy wszystkie przyprawy, podsmażamy chwile a następnie dolewamy wodę. Soczewice dokładnie płuczemy 3 razy, następnie dodajemy do cebulki. Podlewamy woda, tak aby soczewica była przykryta. Od czasu do czasu mieszamy. Gdy soczewica będzie miękka, dodajemy pomidory z puszki i koncentrat. Mieszamy i przyprawiamy do smaku. Natkę pietruszki siekamy i posypujemy nią gotowa potrawę Podajemy z chlebkiem naan lub dowolnym pieczywem.
Patrycja33
Dahl z soczewicy to doskonała, rozgrzewająca potrawa na zimne dni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Madzai 03.11.2016 10:35
Lubię dania z soczewicą
ilka01 02.11.2016 19:14
super danie ::)
Futka 02.11.2016 15:03
Pysznie i aromatycznie :D <3
Motorek 02.11.2016 13:59
pyszny obiadek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat