Dahl z czerwonej soczewicy

Dahl z czerwonej soczewicy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • soczewica czerwona

    1 szklanka
  • cebula biała

    1 szt
  • czosnek

    1 zabek
  • natka pietruszki

    4 lyzki
  • olej do smażenia

  • Pomidory krojone z puszki

    1 szt
  • garam masala

    1 lyzeczka
  • liście laurowe Prymat

    2 szt
  • ziele angielskie całe

    4 ziarna
  • kminek mielony

    pol lyzeczki
  • kurkuma mielona

    pol lyzeczki
  • czarny pieprz mielony Prymat

    do smaku
  • sól morska

    do smaku
  • imbir mielony

    szczypta
  • kolendra mielona

    1/4 lyzeczki
  • sos sojowy

    1 lyzka
  • koncentrat pomidorowy

    1 lyzka
  • chili pieprz cayenne

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebule i czosnek obrać, posiekać i podsmażyć na oleju. Do tego dodajemy wszystkie przyprawy, podsmażamy chwile a następnie dolewamy wodę. Soczewice dokładnie płuczemy 3 razy, następnie dodajemy do cebulki. Podlewamy woda, tak aby soczewica była przykryta. Od czasu do czasu mieszamy. Gdy soczewica będzie miękka, dodajemy pomidory z puszki i koncentrat. Mieszamy i przyprawiamy do smaku. Natkę pietruszki siekamy i posypujemy nią gotowa potrawę Podajemy z chlebkiem naan lub dowolnym pieczywem.
Patrycja33
Dahl z soczewicy to doskonała, rozgrzewająca potrawa na zimne dni.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Madzai

03.11.2016 10:35
Lubię dania z soczewicą

ilka01

02.11.2016 19:14
super danie ::)

Futka

02.11.2016 15:03
Pysznie i aromatycznie :D <3

Motorek

02.11.2016 13:59
pyszny obiadek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat