Dahl, czyli indyjska zupa z soczewicy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Dahl to aromatyczna zupa przygotowana na bazie bogatej w białko i wiele składników odżywczych soczewicy, naszpikowanych w witaminy pomidorów, chrupiącej papryki, słodkiego mleczka kokosowego i mieszanki przypraw z całego świata. Gęsta, wyrazista w smaku zupa świetnie rozgrzewa w chłodne dni.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • soczewica czerwona

    300 gramów
  • papryka czerwona

    3 sztuki
  • pomidory

    7 sztuk
  • cebule

    1 sztuk
  • ząbki czosnku

    2 sztuk
  • mleko kokosowe

    300 mililitrów
  • woda

    1 litr
  • imbir starty

    3 cm
  • chilli

    1 szczypta
  • kumin

    2 łyżeczka
  • kurkuma

    1 łyżeczka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • masło 82%

    3 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Soczewicę zalać wodą i dokładnie wypłukać.

2. Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w małą kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i również pokroić w kostkę.

3. W garnku rozpuścić masło i zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Następnie wlać wodę, dodać soczewicę i gotować kilka minut. Po tym czasie dodać papryki, pomidory, imbir, chilli, kumin, kurkumę, ostrą i sodką paprykę, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu
do miękkości soczewicy. Od czasu do czasu zamieszać aby się nie przypaliło. Na samym końcu wlać mleczko kokosowe, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i zagotować.

4. Gotową zupę podawać posypaną natką z pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 14.11.2018 09:33
Bardzo smaczna zupka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat