Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czulent

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina 1 kg
fasola biała 2 puszki
ziemniaki 50 dkg
cebula 2 szt
oliwa
czosnek 4 ząbki
papryka czerwona 1 łyżeczka
tymianek 1/2 łyżeczki
kminek 1/2 łyżeczki
pieprz 1/4 łyżeczki
imbir szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
bulion wołowy 3-4 szklanki
sól
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 4 szt
pęczak 30 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Czulent

Kroki postępowania

1
Mięso kroimy w kawałki (jak na gulasz), i obsmażamy na oliwie. Przekładamy obsmażone mięso do miski. Cebulę kroimy w piórka, szklimy i przekładamy do drugiej miski.
Krok 1 - Czulent foto
2
W garnku, w którym smażyliśmy cebulę układamy na przemiennie warstwami trochę cebuli i lekko ją solimy. Następnie mięso, odcedzoną fasolę, opłukaną kaszę, pokrojone w plastry ziemniaki.
Krok 2 - Czulent foto
3
Ponownie układamy wszystkie składniki aż do wyczerpania, tak, by na wierzchu była kasza. W trakcie układania warstwy posypujemy posiekanym czosnkiem i oprószamy kminkiem,tymiankiem, pieprzem, papryką, imbirem, gałką muszkatołową, liściem laurowy i zielem angielskim. Powoli zalewamy wszystko gorącym bulionem, odczekując chwilę po wlaniu każdej porcji tak, aby zakrył całą potrawę. Stawiamy garnek na ogniu i podgrzewamy nie mieszając. Gdy płyn zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień, i dusimy szczelnie przykrytą potrawę 3-4 godziny na małym ogniu uzupełniamy, co jakiś czas płyn, jeśli istnieje taka potrzeba bez mieszania składników. Na koniec zawijamy garnek w jeden koc, przykrywamy drugim i zostawiamy na przynajmniej godzinę.
Krok 3 - Czulent foto
4
Wszystkie składniki dobrze przygotowanego czulentu powinny być miękkie, tak by rozpływały się w ustach. Na końcu dokładnie wszystko mieszamy i podajemy z kiszonymi ogórkami.
Jeżeli po odwinięciu z koca zostanie trochę bulionu a wszystkie składniki będa miękkie, po wymieszaniu powstanie aksamitny sos który pasuje do kaszy a portawa nie będzie sucha.
Krok 4 - Czulent foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 13.12.2013 01:49
smacznie wygląda gulasz
carmen 12.12.2013 20:33
pięknie wygląda :)
idealme 12.12.2013 19:59
musi być pyszne ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak