Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czubajki smażone, marynowane

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapelusze czubajek średnie 30 sztuk
jajko kilka sztuk
mleko kilka łyżek
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierowania:
sól i pieprz mielony do smaku:
olej roślinny do smażenia:
woda 5 szklanek
ziele angielskie 10 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 6 sztuk
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżeczka
sól 1,5 łyżki
cukier 5 łyżek
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
ocet ZALEWA - 1,25 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Czubajki smażone, marynowane

najpierw smażę zwykłe sznycle z kań - oczyszczone, panierowane w jajku roztrzepanym z mlekiem i bułce tartej a czasami w mące albo mieszance bułki i mąki - zależy co mam. Ciężko podać dokładne ilości składników na panierkę bo grzyby są różnej wielkości - ja po prostu dosypuję składników sypkich w miarę panierowania a jajka wybijam po 2 - 3 na jedne raz. Kapelusze grzybów dzielę przed panierowaniem na ćwiartki żeby było potem łatwiej zapakować je w słoje i przysmażam dokładnie żeby były bardzo mocno rumiane.

Cebulę obieram, kroję w półplasterki i obgotowuję ok. 3 minut żeby zmiękła - osączam dokładnie. Gotuję zalewę - wszystkie składniki umieszczam w garnku i gotuję ok. 15 minut.

Usmażone grzyby układam warstwami w słoikach przekładając cebulą i wlewając po trochu zalewy żeby dostała się w każdy zakamarek. Gdy słoik jest prawie pełen dolewam jeszcze zalewy żeby grzyby były przykryte i zakręcam mocno. Ponieważ nakładam grzyby gorące, zaraz po usmażeniu i zalewam wrzącą marynatą to nie pasteryzuję słoików - i tak wytrzymują 3 - 4 miesiące przechowywane w ciemnym i chłodnym miejscu. Dłużej nie próbowałam bo zwyczajnie nie dotrwały :) Dobrze jednak żeby postały chociaż kilka dni i grzyby nasiąkły zalewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 27.07.2013 21:36
i bardzo smaczne - robię je od kilku lat i są hitem wśród znajomych
ewelina/bunia 21.10.2012 16:26
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak