Czubajki smażone, marynowane

Czubajki smażone, marynowane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapelusze czubajek średnie

    30 sztuk
  • jajka

    kilka sztuk
  • mleko

    kilka łyżek
  • bułka tarta

    do panierowania:
  • sól i pieprz mielony

    do smaku:
  • olej roślinny

    do smażenia:
  • woda

    5 szklanek
  • ziele angielskie

    10 sztuk
  • liść laurowy

    6 sztuk
  • gorczyca biała

    1 łyżeczka
  • sól

    1,5 łyżki
  • cukier

    5 łyżek
  • pieprz kolorowy ziarnisty

    1 łyżeczka
  • ocet

    ZALEWA - 1,25 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

najpierw smażę zwykłe sznycle z kań - oczyszczone, panierowane w jajku roztrzepanym z mlekiem i bułce tartej a czasami w mące albo mieszance bułki i mąki - zależy co mam. Ciężko podać dokładne ilości składników na panierkę bo grzyby są różnej wielkości - ja po prostu dosypuję składników sypkich w miarę panierowania a jajka wybijam po 2 - 3 na jedne raz. Kapelusze grzybów dzielę przed panierowaniem na ćwiartki żeby było potem łatwiej zapakować je w słoje i przysmażam dokładnie żeby były bardzo mocno rumiane.

Cebulę obieram, kroję w półplasterki i obgotowuję ok. 3 minut żeby zmiękła - osączam dokładnie. Gotuję zalewę - wszystkie składniki umieszczam w garnku i gotuję ok. 15 minut.

Usmażone grzyby układam warstwami w słoikach przekładając cebulą i wlewając po trochu zalewy żeby dostała się w każdy zakamarek. Gdy słoik jest prawie pełen dolewam jeszcze zalewy żeby grzyby były przykryte i zakręcam mocno. Ponieważ nakładam grzyby gorące, zaraz po usmażeniu i zalewam wrzącą marynatą to nie pasteryzuję słoików - i tak wytrzymują 3 - 4 miesiące przechowywane w ciemnym i chłodnym miejscu. Dłużej nie próbowałam bo zwyczajnie nie dotrwały :) Dobrze jednak żeby postały chociaż kilka dni i grzyby nasiąkły zalewą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

SmacznaPyza

27.07.2013 21:36
i bardzo smaczne - robię je od kilku lat i są hitem wśród znajomych

ewelina/bunia

21.10.2012 16:26
ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat