Czosnkowy kurczak z rozmarynem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    1 (ok. 2 kg) sztuka
  • świeży rozmaryn

    4 gałązki
  • czosnek

    6 ząbków
  • olej

    4 łyżki
  • sól

    ok.1/2 łyżki
  • Kurczak z grilla Prymat

    2 łyżki
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1/2 łyżki
  • sos sojowy

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Czosnkowy kurczak z rozmarynem foto
Olej wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, solą, przyprawą do kurczaka, ziołami i sosem sojowym.
Krok 2 - Czosnkowy kurczak z rozmarynem foto
Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Do jego wnętrza włożyć gałązki rozmarynu.
Krok 3 - Czosnkowy kurczak z rozmarynem foto
Kurczaka natrzeć marynatą i odłożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie kurczaka razem z marynatą przełożyć do naczynia do zapiekania.
Krok 4 - Czosnkowy kurczak z rozmarynem foto
Piec w 180 stopniach przez ok. 2 godziny. W połowie pieczenia kurczaka odwrócić.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
fotoviderek 13.12.2013 07:14
Moje smaki :)
Łucja 06.02.2013 14:28
lubię to :)
olkaaa 16.09.2012 13:59
chyba się dzisiaj skuszę

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat