Czosnkowy chlebek z ziarnami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Chleb z ziarnami z dodatkiem pure z dyni i czosnku jest rewelacyjny. Szczególnie polecam tym, którym nie przeszkadza delikatny zapach czosnku.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • drożdże świeże

    4 dag
  • woda ciepła

    1 szklanka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka
  • czosnek

    3 ząbki
  • olej

    1 łyżka
  • puree z dyni

    15 dag
  • słonecznik łuskany

    0.5 szklanki
  • siemię lniane

    3 łyżki

Dodatkowo

  • jajko

    1 sztuka
  • siemię lniane

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    0.5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania

Krok 1 - Czosnkowy chlebek z ziarnami foto
Pokruszone drożdże wymieszać z cukrem i połową ciepłej wody. Posypać 2 łyżkami mąki, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W misce przesianą mąkę wymieszać z solą, Dodać rozczyn, resztę wody, puree z dyni i wyrabiać około 10-15 minut.
Krok 2 - Czosnkowy chlebek z ziarnami foto
Po 10 minutach wyrabiania do ciasta dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, siemię lniane i ziarna słonecznika. Wyrabiać do czasu aż ciasto będzie odchodziło od miski. Ponownie przykryć i odłożyć do wyrośnięcia.
Krok 3 - Czosnkowy chlebek z ziarnami foto
Gdy ciasto podwoi swoją objętość odgazować, wyłożyć na oprószoną mąką deskę, uformować i włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 15-20 minut.
Krok 4 - Czosnkowy chlebek z ziarnami foto
Następnie ostrym nożem zrobić kilka nacięć, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać siemieniem lnianym. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 35-40 minut.
IKrakowianka
1 szklanka wody to 250 ml. Sól i cukier to płaskie łyżeczki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 29.01.2019 19:08
Ten chlebek wygląda obłędnie.
Bożena Matuszczyk 27.12.2018 22:29
Super przepis ,bardzo ciekawy a chlebek wygląda bardzo smakowicie i na pewno tak smakuje.;)
bietka 27.12.2018 13:56
Muszę wypróbować przepis : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat