Przepis i sposób przygotowania na: Czosnkowy chleb drożdżowy z prażonym słonecznikiem
Wylewamy na patelnię oliwę którą mamy przeznaczyć do ciasta. Podgrzewamy i wsypujemy drobno posiekany czosnek. Smażymy aż zacznie brązowieć i wówczas zdejmujemy patelnię z ognia. Pozwalamy aby patelnia wystygła. Przelewamy oliwę przez sito a czosnek wyrzucamy, gdyż nie będzie już nam potrzebny.
Następnego dnia drożdże rozcieramy z niewielką ilością wody i wlewamy do zaczynu. Wsypujemy mąkę, sól i powoli dolewamy resztę wody. Dokładnie mieszamy ciasto, np. łyżką czy mikserem. Polewamy sobie ręce oliwą i zaczynamy wyrabianie ciasta.
Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi już swoją objętość, przekładamy na podsypaną mąką stolnicę. Lekko rozwałkowujemy i posypujemy po całej powierzchni uprażonymi pestkami słonecznika. Zwijamy jak roladę i przekładamy do wąskiej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy wierzch chlebka mąką. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Po około 20 minutach wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 45-50 minut. Wierzch nam ładnie zbrązowieje ale możemy też sprawdzić stopień upieczenia patyczkiem.