Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czosnkowy chleb drożdżowy z prażonym słonecznikiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Zaczyn:
mąka 300 gram
drożdże 15 g
Ciasto:
mąka pszenna 650 g
drożdże 30 g
sól łyżka
oliwa 6 łyżek
czosnek 5 ząbków
woda 350 (ciepła)
pestki słonecznika prażone szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Czosnkowy chleb drożdżowy z prażonym słonecznikiem

Do głebokiej miski wsypujemy mąkę i wkruszamy drożdże. Gdy powstanie gęste ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na całą noc.

Wylewamy na patelnię oliwę którą mamy przeznaczyć do ciasta. Podgrzewamy i wsypujemy drobno posiekany czosnek. Smażymy aż zacznie brązowieć i wówczas zdejmujemy patelnię z ognia. Pozwalamy aby patelnia wystygła. Przelewamy oliwę przez sito a czosnek wyrzucamy, gdyż nie będzie już nam potrzebny.

Następnego dnia drożdże rozcieramy z niewielką ilością wody i wlewamy do zaczynu. Wsypujemy mąkę, sól i powoli dolewamy resztę wody. Dokładnie mieszamy ciasto, np. łyżką czy mikserem. Polewamy sobie ręce oliwą i zaczynamy wyrabianie ciasta.

Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi już swoją objętość, przekładamy na podsypaną mąką stolnicę. Lekko rozwałkowujemy i posypujemy po całej powierzchni uprażonymi pestkami słonecznika. Zwijamy jak roladę i przekładamy do wąskiej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy wierzch chlebka mąką. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.

Po około 20 minutach wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 45-50 minut. Wierzch nam ładnie zbrązowieje ale możemy też sprawdzić stopień upieczenia patyczkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak