Czosnkowy boczek rolowany z szynkowara

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczek surowy

    1 kg
  • Sól peklowa drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka
  • Czosnek suszony Prymat

    3 łyżeczki
  • Pieprz biały mielony Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Boczek umyć, osuszyć na kuchennym ręczniku. Wymieszać jedną i drugą sól z pieprzem i czosnkiem, natrzeć dokładnie boczek.
Zrolować mięso, umieścić w szynkowarze, wstawić do lodówki na 15 godzin.
Po tym czasie, umieścić szynkowar w zimnej wodzie w dużym garnku, parzyć 180 minut w temperaturze 85 stopni.
Wychłodzić szynkowar, wstawić do lodówki do całkowitego wystudzenia.
Wystudzony boczek kroić w cienkie plastry.
SMACZNEGO!!!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ppaulina 31.10.2014 21:04
pyszny boczuś
Róża1 11.10.2014 22:58
wspaniały boczek !!!! mam szynkowar , ale nie robię w nim , ale wreście pora się zabrać :-)
Seba 07.10.2014 16:17
fajny przepis
erym 07.10.2014 15:00
ciekawy ten przepis, musze sie przynac, ze nigdy nie slyszalam o szynkowarze...
IwonaKa 01.10.2014 15:17
bardzo lubię taki boczek
Kejti 30.09.2014 13:13
O kurcze,uwielbiam boczuś. Zrobiłam się głodna :-)
romanrafal 29.09.2014 18:36
rewelacyjny boczuś
Grazyna0211 29.09.2014 14:08
pyszny boczuś
mysza75 29.09.2014 11:20
jaki fajny boczuś na chlebek
berys18 29.09.2014 10:06
świetne mięsko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat