Czosnkowo-tymiankowy kurczak

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czosnek

    6 ząbków
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa mielona

    1/4 łyżeczki
  • przyprawa do kurczaka po staropolsku

    2 łyżeczki
  • Grill - przyprawa ziołowa

    2 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 łyżeczki
  • sól ziołowa

    do smaku
  • olej

    10 łyżeczek
  • kurczak

    1 sztuka ok. 1,8 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Czosnkowo-tymiankowy kurczak foto
* Użyłam jeszcze 1 łyżeczki marynaty pikantnej do mięs i drobiu.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
Krok 2 - Czosnkowo-tymiankowy kurczak foto
Dodać do niego tymianek, olej i przyprawy.
Krok 3 - Czosnkowo-tymiankowy kurczak foto
Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 4 - Czosnkowo-tymiankowy kurczak foto
Kurczaka oczyścić, umyć, dokładnie osuszyć. Kurczaka natrzeć przygotowaną marynatą. Trochę marynaty wetrzeć też pod skórę kurczaka. Odłożyć na ok. 2 godziny do lodówki.
Krok 5 - Czosnkowo-tymiankowy kurczak foto
Po tym czasie kurczaka ułożyć w naczyniu do zapiekania piersiami do góry. Piec w 160 stopniach przez ok. 1 godzinę.
Krok 6 - Czosnkowo-tymiankowy kurczak foto
Następnie kurczaka odwrócić grzbietem do góry. Piec dalej w tej samej temperaturze kolejną godzinę. Upieczonego kurczaka podzielić na porcje.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 14.10.2014 10:29
aromatyczne mięsko :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat