Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czosnkowo-tymiankowy kurczak

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czosnek 6 ząbków
tymianek 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/4 łyżeczki
Przyprawa do kurczaka po staropolsku Prymat 2 łyżeczki
Grill przyprawa ziołowa Prymat 2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku
olej 10 łyżeczek
kurczak 1 sztuka ok. 1,8 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Czosnkowo-tymiankowy kurczak

Kroki postępowania

1
* Użyłam jeszcze 1 łyżeczki marynaty pikantnej do mięs i drobiu.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
Krok 1 - Czosnkowo-tymiankowy kurczak foto
2
Dodać do niego tymianek, olej i przyprawy.
Krok 2 - Czosnkowo-tymiankowy kurczak foto
3
Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Czosnkowo-tymiankowy kurczak foto
4
Kurczaka oczyścić, umyć, dokładnie osuszyć. Kurczaka natrzeć przygotowaną marynatą. Trochę marynaty wetrzeć też pod skórę kurczaka. Odłożyć na ok. 2 godziny do lodówki.
Krok 4 - Czosnkowo-tymiankowy kurczak foto
5
Po tym czasie kurczaka ułożyć w naczyniu do zapiekania piersiami do góry. Piec w 160 stopniach przez ok. 1 godzinę.
Krok 5 - Czosnkowo-tymiankowy kurczak foto
6
Następnie kurczaka odwrócić grzbietem do góry. Piec dalej w tej samej temperaturze kolejną godzinę. Upieczonego kurczaka podzielić na porcje.
Krok 6 - Czosnkowo-tymiankowy kurczak foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 14.10.2014 10:29
aromatyczne mięsko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak