Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czosnkowe sznycle z kurczaka

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka z kurczaka 4 sztuki (górna część)
czosnek 5 dużych ząbków
Sól czosnkowa jodowana Prymat 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
Grill przyprawa klasyczna Prymat 3 łyżeczki
olej 7 łyżeczek
jajko 1 sztuka
mleko 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat do obtoczenia
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Czosnkowe sznycle z kurczaka

Kroki postępowania

1
Z udek z kurczaka usunąć skórę i tłuszcz, a następnie wyciąć kości.
Krok 1 - Czosnkowe sznycle z kurczaka foto
2
Czosnek obrać, posiekać, przełożyć do miseczki. Dodać do niego sól czosnkową, zioła, przyprawę grillową i 7 łyżeczek oleju. Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Czosnkowe sznycle z kurczaka foto
3
Kawałki mięsa dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą. Miskę z mięsem w marynacie przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 2-3 godziny.
Krok 3 - Czosnkowe sznycle z kurczaka foto
4
Jajko wbić do miseczki, rozbełtać i wymieszać z mlekiem.
Krok 4 - Czosnkowe sznycle z kurczaka foto
5
Zamarynowane mięso zamaczać w jajku, obtaczać w bułce tartej, kłaść na rozgrzany na patelni olej.
Krok 5 - Czosnkowe sznycle z kurczaka foto
6
Smażyć na małym ogniu pod przykryciem po 10 minut z obu stron. Następnie zdjąć pokrywkę, zwiększyć płomień pod patelnią, a mięso zrumienić z obu stron.
Krok 6 - Czosnkowe sznycle z kurczaka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 22.07.2013 22:01
Doskonale przygotowane mięsko.
fotoviderek 19.05.2013 08:11
Pyszne mięsko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak